Ugrás a tartalomra

ONLINE JEGYVÁSÁRLÁS 20% kedvezménnyel KUPONKÓD:PNSZ20

Pécsi Nemzeti Színház logó
Utánképzés ittas vezetőknek című előadás kiemelt képe a Pécsi Nemzeti Színházból
tragikomédia két felvonásban
Háy János

Utánképzés ittas vezetőknek

Kamaraszínház

Csilla, pszichológus Sólyom Katalin
Tünde, pszichológus Füsti Molnár Éva
Bogi, műkörmös Vlasits Barbara
Réka, marketinges Györfi Anna
Anna, újságíró Frank Ildikó
Tibor, egy éjjel-nappali ábécé tulajdonosa Tóth András Ernő
Márió, volt húskereskedő Urbán Tibor
Laci, társasházi közösképviselő Józsa Richárd
Sándor, projektvezető egy építőipari cégnél Bera Márk
Sanyi, vendéglős, talán szakács Kecskés Alexisz
Emil, feltehetőleg belügyes Götz Attila
Rendező:
Soós Péter

Az előadás időtartama: kb. 2 óra 15 perc (egy szünettel)

Bemutató: 2021. november 27., szombat | 19.00 óra


Az előadást 16 éves kortól ajánljuk!

Nem az a gáz, ha piásan vezetsz, hanem ha megfog a rendőr. Mert akkor ugrik a jogsi. - vélik Háy János: Utánképzés ittas vezetőknek című színdarabjának szereplői. Sajnálatos, hogy mióta felszerelték a testkamerákat, már nem lehet „okosba” intézni az ilyesmit. Pláne sajnálatos – mondják, hogy még egy három napos pszichológiai utánképzésen is részt kell venni, ami tisztára felesleges időpocsékolás.

Háy darabjának cselekménye röviden összefoglalható: kilenc vadidegen egymás mellé sodródik, és kénytelen-kelletlen három napon keresztül együtt töltik a délutánjaikat ezen a tanfolyamon. A társadalom minden rétegéből, minden szegmenséből érkeznek; van köztük, többek között, multinál dolgozó csinibaba, lecsúszott vendéglátós, hivatásos közös képviselő, egy olasz, aki nem olasz, egy újságíró, sőt, talán még belügyes is.

Már a tanfolyam célja is teljesen értelmetlen: a két pszichológusnak három nap alatt rá kell bírni a részvevőket, hogy megfogadják, nem ülnek többet ittasan volán mögé. Természetesen, erre mindegyikük ígéretet tesz, csak hogy visszakapják a vezetői engedélyüket. Mivel az utánképzés módszertana szerint magukról és a cselekményről, ittas vezetésükről, ami miatt ide kerültek egyébként is beszélniük kell, hát fecsegnek minden másról is, csak hogy gyorsabban teljen a kötelezően itt töltött idő. Hirtelen felcsapó indulataik, összezördüléseik és kibéküléseik, folyamatos humorforrás az író számára.

Látszólag semmi közük egymáshoz. Semmi sem köti össze karaktereiket az alkohol szeretetén kívül. Ám ahogy a két botcsinálta pszichológus kérdéseire megismerjük történetüket, kiderül, sokkal több közös vonás van bennük, mint, ami elválasztja őket egymástól. Szavaikból egyediségükben is hasonló sorsok, tragédiák bontakoznak ki. A szerző két és fél óra nevetést ígérő szatírájának ez adja súlyos alapját, a darab nem csak megnevettet, de el is gondolkodtat.

(Soós Péter, az előadás rendezője)

Díszlettervező: Szakács Ferenc
Jelmeztervező: Velich Rita
Rendezőasszisztens:
Ahmann Tímea
Ügyelő:
Tilesch Nándor
Súgó:
Tilesch Tamara