Ugrás a tartalomra

Bérletvásárlás szeptember 30-ig!

Pécsi Nemzeti Színház logó
Mátyás király vándorúton című előadás kiemelt képe a Pécsi Nemzeti Színházból
meseopera két részben, ősbemutató
Tallér Zsófia

Mátyás király vándorúton

Rendező:
Gulyás Dénes
Játékmester:
Tóth András Ernő

Bemutató: 2024. április 6.


Mondják, az idő megszépíti az emlékeket. Bizonyára így van ez Mátyás királyunk esetében is, hiszen történelmi személyiséggé válni, csak küzdelmek árán lehet. Küzdelmeknek pedig nyertesei és vesztesi egyaránt vannak. A hiteles történelem erről szól Mátyás király esetében is. Emléke mégis megindítóan szép, olykor meseszerű, és ez nem lehet véletlen. Igazságos Mátyás király, - a történelembe és a népmesékbe így vonult be. Ezek felhasználásával komponált meseoperát Tallér Zsófia.

Az egyik történet Mátyás királyról és az embereket sanyargató kolozsvári bíróról szól, a másikban Mátyás király lopni megy. Mindkettő Mátyás legendájához hűen fejeződik be. Tallér Zsófia szövegkönyve használ népi és régies elemeket és mai nyelvezetet is. A kettő harmonikusan illeszkedik egymáshoz, akárcsak a zene szellemessége, mely hűen követi a figurák jellemét, a helyzet komolyságát és komikumát is.

Tallér Zsófia számos színpadi művet komponált. Leánder és Lenszirom című, 2015-ben bemutatott operáját a Magyar Állami Operaház egyedülálló módon három évadon keresztül műsorán tartotta, így több mint 15.000 néző láthatta. Munkásságát 2011-ben Erkel Ferenc-díjjal, 2016-ban Bartók–Pásztory-díjjal ismerték el. 2011-ben Boribon muzsikál című gyereklemez zenéjéért „Az év gyermekalbuma” kategóriában Fonogram-díjat, 2015-ben Pert Em Heru című művéért Artisjus-díjat vehetett át.

A Pécsi Nemzeti Színház ezzel az ősbemutatóval adózik a tragikusan fiatalon elhunyt zeneszerző emlékének.