Rudolf


musical két felvonásban

Bemutató: 2010.12.10.

Nagyszínház

Hangszerelte: Kim Schamberg

Musical Supervisor: Koen Schoots

Hangszerelte: Koen Schoots

Eredeti szövegkönyv: Phoebe Hwang

További dalszövegek: Nan Knighton

Eredeti szövegkönyv: Jack Murphy

Díszlettervező: Bátonyi György

Jelmeztervező: Gyarmathy Ágnes

Korrepetitor: Horváth Judit

Koreográfus: Balogh Barta Viktória

Rendezőasszisztens: Rajnai Attila, Kiss Hédi

Súgó: Dóczi Dalma

Ügyelő: Krajcsovics Csaba

Zenei vezető: Bókai Zoltán

Karigazgató: Witterle Gábor


Szereposztás

Rudolf, trónörökös: Mészáros Árpád Zsolt, Kocsis Dénes, Götz Attila

Vetsera Mária: Györfi Anna, Vágó Bernadett

Taaffe gróf, miniszterelnök: Ottlik Ádám, Götz Attila

Larisch grófnő, Mária barátnője: Stubendek Katalin

Ferenc József császár: Szécsi Máté, Király Miklós

Stefánia, Rudolf felesége: Nádasi Veronika, Várhelyi Éva, Vermes Timea

Pfeiffer, bábjátékos: Pirgel Dávid, P. Petőcz András

Szeps, újságíró: Németh János

Bratfisch, Rudolf kocsisa: Pilinczes József

Willigut, Taaffe ügynöke: Rubind Péter

Károlyi István, magyar nemes: Csajághy Szabolcs

Andrássy Gyula, magyar nemes: Horváth Szabó Gábor

Lónyai Ferenc, magyar nemes: Józsa Richárd, P. Petőcz András

Edward, walesi herceg: Bende István

Braganza hercege: Kállai Gergely

II. Vilmos, német császár: Tóth András Ernő

Mitzi: Kempf Mária, Märcz Fruzsina, Sárközi Edina

Az előadás időtartama: kb. 2 óra 20 perc (egy szünettel)

Frederic Morton „A Nervous Splendor” c. könyve nyomán Frank Wildhorn és Steve Cuden koncepciója alapján
 

A bemutató a Vereinigte Bühnen Wien International GmbH és a Budapesti Operettszínház hozzájárulásával jön létre.

A musical a VEREINIGTE BÜHNEN WIEN (Kathrin Zechner intendáns) felkérésére készült.
Ötlet: Rudi Klausnitzer / Vereinigte Bühnen Wien, dramaturgia: Peter Back – Vega, Michaela Ronzoni
Eredeti jogok: VBW – Kulturmanagement und VeranstaltungsgmbH – Wien
Magyarországi jogok és kooprodukciós management: Pentaton Művész- és Koncertügynökség – Lőrinczy György

 

A musical születésének története csaknem annyira érdekes, mint a mű maga. Alapjául Frederic Morton A Nervous Splendor: Vienna 1888–1889 c. könyve szolgált, amelyet Frank Wildhorn és Steve Cuden koncepciója alapján dolgozott át Jack Murphy és Phoebe Hwang.
Zenéjét Wildhorn szerezte, de felhasználta Nan Kinghton dalszövegeit is.
Felolvasó-színházi előadása 2005-ben volt New Yorkban, első színpadi bemutatóját 2006-ban, a Budapesti Operettszínházban tartották Kerényi Miklós Gábor rendezésében – az előadás kooprodukcióban készült a Vereinigte Bühnen Wiennel és a Szegedi Szabadtéri Játékokkal. Következő bemutatójára 2008-ban Tokióban került sor, ahol a Toho Musical & Play vitte színpadra. Végül 2009-ben Bécsben is színre került a Raimund Theaterben, David Leveaux rendezésében. A musical Rudolf koronaherceg életének utolsó napjait, szerelmének történetét Maria von Vetsera bárókisasszonnyal, és a mayerlingi vadászkastélyban 1889-ben bekövetkezett haláluk talányos körülményeit dolgozza fel – amelynek valódi történése mai napig foglalkoztatja a történészeket: nem tisztázott vajon öngyilkosság vagy gyilkosság áldozatai lettek-e. Az udvar hivatalos jelentése szerint Rudolf és Maria önkezével vetett véget életének, de a trónörökös ideológiai szembenállása apjával, Ferenc Józseffel, a magyar főurak szervezkedése a Habsburgokkal szemben és Eduard Taaffe miniszterelnök tevékenykedése, aki kémekkel figyeltette a trónörököst és titkolt viszonyát fölhasználva próbálta tönkretenni a trón várományosának politikai karrierjét, kétségeket ébresztenek bennünk...
 

FRANK WILDHORN – zeneszerző/music
A Brodway keresett szerzője, Jekyll és Hyde című musicalje nem csupán New Yorkban és a világ számos más részén, de Budapesten is hatalmas siker volt néhány évvel ezelőtt. Pályáját azonban nem a színházban, hanem a popszakmában kezdte, legnagyobb sikerét dalszerzőként akkor érte el, amikor „Where Do Broken Hearts Go” című dala listavezető lett az amerikai slágerlistán, Whitney Houston előadásában. Dolgozott Liza Minnellivel, Natalie Cole-al, Kenny Rogers-el, Julie Andrews-zal, Sammy Davis, Jr.-ral, de legtöbbet a Broadway legendás dívájával, Linda Ederrel. 1999-ben három musical-je futott párhuzamosan a Broadway-n.


JACK MURPHY - szövegíró /book, lyrics
Dolgozik szövegíróként és zeneszerzőként is. Első musicaljét, A Silver Dollar-t - melynek szövegkönyvét jegyezte - a goodspeedi Operaházban mutatták be. Majd a világhírű Swing című musical három slágerének megkomponálásával, mint zeneszerző aratott hatalmas sikereket. Évtizedek óta Frank Wildhorn munkatársa. Szövegkönyveket és dalszövegeket ír Wildhorn produkcióihoz. Számos Linda Eder sláger dalszövegét is ő írta - többek közt a The Rainbow’s End című világslágert – valamint több közös darabjuk született, így a The Civil War,- melynek szövegkönyvét Tony díjra is nominálták - , valamint a Waiting For The Moon című produkció, amelyet nemrégiben mutattak be.


KIM SCHAMBERG – orchestration, music supervisor
Számos musical hangszerelője, Frank Wildhorn állandó munkatársa. Ő készítette a Jekyll és Hide, a The Scarlet Pimperner, a The Civil War, Linda Eder at the Gershwin, Doctor Dolittle, Silver Dollar, Romeo and Juliet, Waiting for the Moon és a jelenlegi legnagyobb Broadway siker, a Little Women című musicalek hangszerelését. 2005-ben nominálták Drama Desk díjra. Jó néhány film és televíziós produkció zenéjét írta és hangszerelte. Ismertebb munkái: Quiz Show, A hálózat csapdájában, Made in America, A folyó szeli ketté és a Dallas.


KOEN SCHOOTS – arrangements, music supervisor
A linzi Landestheaterben kezdte a pályáját, mint korrepetitor. Majd a Klagenfurti Stadttheater első karmestere lett, majd három évig a Gelsenkirchner Musiktheater-ben vezényelt. Később zenei vezetője a Macskák hamburgi bemutatójának, majd a Buddy című musical eredeti európai produkciójának. 1999-ben az Ő művészeti és zenei vezetésével bemutatott Jekyll és Hyde musical-el nyitott az Új Musical Színház Bremenben. Ekkor kezdett el Frank Wildhornnal dolgozni, s az utóbbi években minden európai Wildhorn mű musical supervisora, így a Dracula, a Scarlett Pimperner, valamint a Jekyll és Hyde előadásaiban dolgozott. Rendszeresen vezényel több zenés nagyszínházban, például a berlini Friedrichstadtpalas-ban, és Operaházban, valamint a düsseldorfi Operaházban. A St. Margarethenben minden évben megrendezésre kerülő operafesztivál állandó karnagya.


STEVE CUDEN – koncepció /concept
Íróként, rendezőként, és producerként is dolgozik. Ő írta Frank Wildhornnal a Jekyll és Hyde színpadi változatát. Rengeteg film, tévéjáték és sorozat szövegkönyve fűződik a nevéhez. Többek között: A rózsaszín párduc, A maszk, Iron man, X-men, Godzilla, Shaolin leszámolás Rendezője és producere volt a kultikus horror mozifilmnek, a Lucky-nak.

Galéria

 • 2012. 05. 23. | 19:00

 • 2012. 05. 8. | 19:00

 • 2012. 05. 6. | 19:00

 • 2012. 04. 29. | 17:00

 • 2012. 03. 11. | 19:00

 • 2012. 02. 28. | 19:00

 • 2012. 01. 26. | 19:00

 • 2011. 12. 14. | 19:00

 • 2011. 12. 13. | 19:00

 • 2011. 11. 4. | 19:00

 • 2011. 11. 3. | 19:00

 • 2011. 10. 20. | 19:00

 • 2011. 10. 19. | 19:00

 • 2010. 12. 10. | 19:00