Ugrás a tartalomra

ONLINE JEGYVÁSÁRLÁS

Pécsi Nemzeti Színház logó
Primadonnák című előadás kiemelt képe a Pécsi Nemzeti Színházból
bohózat két felvonásban
Ken Ludwig

Primadonnák

Nagyszínház

Fordította: Hamvai Kornél
Rendező:
Vidákovics Szláven

Az előadás időtartama: kb. 2 óra 15 perc (egy szünettel)

Bemutató: 2022. szeptember 24.


Közreműködik: Benyovszky Tamás, Bergovecz Dávid,  Csajághy Szabolcs, Dékány Dominik, Harka Máté, Rubind Péter, Schum László

Ken Ludwig az egyik legnépszerűbb kortárs amerikai sztárszerző. A Primadonnák című bohózatában két jó barát - megélhetéssel küzdő Shakespeare színész - próbál ügyeskedve pénzhez jutni, mikor váratlanul egy hirdetésre lesznek figyelmesek: "Haldokló asszony keresi szeretteit. Irdatlan vagyon forog kockán..." . Mikor azonban kiderül, hogy a keresett rokonok tulajdonképpen nők, máris megszületik fejükben az ördögi terv, hogy nőnek adják ki magukat, végtére is színészek, a tét pedig nem csekély. Végül is Shakespeare korában is férfi színészek játszották a női szerepeket is – gondolják ők, csakhogy csetlő, botló figuráik - vagy nem is oly tehetségesek? - mégis sok sok önfeledt kacagásra adnak okot esetlenségükkel.

A darab folyamán végig ott lebeg a nagy előd, Shakespeare Vízkereszt, vagy amit akartok című komédiája, melyből a Primadonnák karaktereit kölcsönzi.

Mint Shakespeare Vízkeresztjében az önfeledt komédiázás mellett fény derül gyarló emberi tulajdonságokra, lelepleződnek álságos társadalmi viszonyok is, úgy Ken Ludwig sem hagyja bohózata nézőjét minden tanulság nélkül.

Vidákovics Szláven rendezői koncepciója, hogy a bohózat írott szabályai szerint nevettet, miközben érzékenyen rezonál a shakespeare-i párhuzamra, nem utolsó sorban igazi komédiás jutalomjátékot kínálva hőseinek.

A színdarabot Magyarországon a THEATRUM MUNDI Színházi és Irodalmi Ügynökség képviseli. www.theatrum-mundi.hu

Díszlettervező:
Bátonyi György
Jelmeztervező:
Pilinyi Márta
Koreográfus:
Vincze Balázs
Zenei szerkesztő:
Bókai Zoltán
Rendezőasszisztens:
Kiss Hédi
Súgó:
Juhász Piroska
Ügyelő:
Tilesch Nándor