Kövesse ÚJ FACEBOOK oldalunkat!

PNSZ logó

falusi életkép két felvonásban
Bródy Sándor

A tanítónő

Kamaraszínház

Tanítónő Darabont Mikold
Öreg Nagy István Krum Ádám
Ifj. Nagy István Józsa Richárd
Kántorkisasszony Illés Alexa
Káplán Lipics Zsolt
Szolgabíró Köles Ferenc
Rendező:
Funk Iván

Az előadás időtartama: 2 óra 30 perc egy szünettel

Bemutató: 2021. október 2., szombat | 19.00 óra


Egy magyar faluba új tanítónő érkezik. Vonzó személyiségének, kisugárzásának köszönhetően hamar észrevéteti, megszeretteti magát a közösséggel. Felvilágosult gondolkodása, erkölcsi tartása ugyanakkor a falu maradi elveivel, merev hierarchiájával összeütközésbe kerülve egyre ellentmondásosabb helyzetbe sodorja. Amikor a helyi hatalmasság fiával egymásba szeretnek, végleg kihívja maga ellen a sorsot, és a falu vezető emberei hadjáratot indítanak ellene.

Ez a kis falu, az előadás történetének helyszíne modellértékű: közössége az antagonisztikus ellentétek sűrű mikrokozmosza. Olyan társadalmi berendezkedést ábrázol, ahol az emberek többsége a pénz mindenhatóságának elnyomása alatt szenved és próbálja megtalálni boldogulását. 

A tanítónő, Tóth Flóra viselkedése ebben a közegben különösen figyelemreméltó: egy ellenséges, férfiaktól és kiszolgáltatottságtól, illetve politikai ideológiáktól uralt világban határozottan, egyéni szemlélettel, az igazságért harcolva és megalkuvások nélkül próbálja képviselni azt, amiben hisz. 

S bár lelkében a népmesei alakok igazságérzetét hordozza, története mégis a kérlelhetetlen valóságot tükrözi.Bródy Sándor századfordulón született műve máig fájóan aktuális, és drámairodalmunk kiemelt alkotásai között a helye.

(Funk Iván, az előadás rendezője)

Díszlettervező:
Erdős Júlia Luca
Jelmeztervező:
Fekete Katalin
Rendezőasszisztens:
Frank Fruzsina
Súgó:
Kodba Dzsenifer
Ügyelő:
Tilesch Nándor