Ugrás a tartalomra

JEGYVÁSÁRLÁS online

Pécsi Nemzeti Színház logó
Valahol Európában című előadás kiemelt képe a Pécsi Nemzeti Színházból
musical két felvonásban
Balázs Béla és Radványi Géza azonos című filmforgatókönyve alapján

Valahol Európában

Nagyszínház

Rendező:
Vidákovics Szláven
Zeneszerző: Dés László
Dalszöveg: Nemes István
Szövegkönyv: Böhm György | Korcsmáros György | Horváth Péter
Közreműködik a a Pécsi Szimfonietta, valamint a Pécsi Nemzeti Színház Énekkara és a Pécsi Művészeti Gimnázium, Szakgimnázium és Technikum növendékei

Az előadás időtartama: kb. 2 óra 45 perc egy szünettel

Bemutató: 2021. október 9., szombat | 19.00 óra


Az előadás megtekintését erős fény- és hanghatások alkalmazása miatt erre érzékeny nézőknek nem ajánljuk.
Tisztelt Közönségünk!
A hatalmas érdeklődésre tekintettel 2021. decemberétől részben a Pécsi Szimfonietta közreműködésével, részben pedig úgynevezett zenei alappal tűzzük műsorra a VALAHOL EURÓPÁBAN című musical előadásait. A havi műsorban feltüntetjük, mely előadáson közreműködik a Pécsi Szimfonietta, és mely előadáson használunk zenei alapot. Művészeink – Bókai Zoltán karmester közreműködésével – minden esetben élőben énekelnek.
A musical bemutatója számos színházban élő zenekari kísérlet nélkül valósul meg, a Pécsi Nemzeti Színházban azonban a Pécsi Szimfonietta közreműködésével is megtekinthető a produkció.

A Valahol Európában Radványi Géza azonos című filmjének zenés változata, a legsikeresebb magyar musicalek egyike, olyan dalokkal, mint a „Zene, az kell”, a „Mi leszek, ha ...” és természetesen a címadó dal, a „Valahol Európában”.

A mára már klasszikussá lett alkotás hősei - gyerekek és felnőttek - egyaránt példát adnak emberségből, szolidaritásból, hűségből, a szabadságba vetett hit erejéről, amivel méltóképpen emlékezhetünk meg mindazokról, akik életüket áldozták és áldozzák nagy ügyekért, vagy csak elszenvedői a történelemnek.

Valahol Európában háború dúl. A feltépett országutakon otthontalanul, lerongyolódott, árva kölykök menekülnek a pusztulás elől. Hordákba verődve rabolnak, fosztogatnak, hogy ételhez, vízhez jussanak. Az egyik hordát egy lebombázott nevelőotthonból szökött, nyurga fiú vezeti. Semmije nincs, még a nevét is elrabolta tőle a háború. Társai Hosszúnak szólítják.

A történet elején nem gondol senki másra, csak saját életét próbálja menteni. Ám ahogy egyre többen követik, megérti, hogy a "kizökkent idő" nem kívánt szerepet osztott rá: neki kell vezetnie társait, akiknek életéért - ha tetszik, ha nem - immár felelősséggel tartozik.

A pécsi előadás nem csak a háború borzalmairól akar szólni, sokkal inkább a világ elembertelenedéséről. Simon Péter humanista zenész a gyerekektől kapja vissza az életbe vetett hitet. Így a tragikus történet mégis kiutat mutat a reménytelenségből.

Valljuk, hogy a színház és az előadás erejével mindez megfordítható, és visszanyerhetjük emberségbe, toleranciába és segítőkészségünkbe vetett hitünket.
Remélni akarjuk, hogy sok Simon Péter él ma közöttünk.

A musical a Proscenium Szerzői Ügynökség Kft.-vel kötött  megállapodás alapján kerül bemutatásra.

Gyermekcsapatok:
Amrich Márk, Bakó Bianka, Berentés Anna Lujza, Codeluppi Livio, Éva László, Fazekas Fruzsina Lenke, Filákovity Mirna, Jakab András Barnabás, Kosztolányi Róza Viola, Kovács Kevin Tamás, Lantos Gergely, Lukács Sándor Botond, Mikei Darinka, Németh Gergő, Periskics Petra, Szamosi Benedek, Szántó Dániel, Szieberth Emma

Zenei vezető, karmester:
Bókai Zoltán
Korrepetitor:
Horváth Judit
Koreográfus:
Vincze Balázs
A koreográfus asszisztense, játékmester:
Vincze Brigitta
Díszlettervező:
Bátonyi György
Jelmeztervező:
Pilinyi Márta
Rendezőasszisztens:
Kiss Hédi
Rendezőasszisztens:
Ahmann Tímea
Súgó:
Juhász Piroska
Ügyelő:
Markó Rita
Ügyelő:
Krajcsovics Csaba