A jelenleg érvényben lévő rendelkezések szerint előadásaink védettségi igazolvány nélkül is látogathatók.

PNSZ logó

balett egy részben
Carl Orff

Pécsi Balett: Carmina Burana

Nagyszínház

Lány és a Pécsi Balett táncművészei: Bozsányi Liliána, Kis Jana Luca, Kócsy Mónika, Nagy Írisz, Rónaki Nina, Szécsi Theodóra, Balogh Csongor, Erdélyi Zsombor, Molnár Zsolt, José Blasco Pastor, Rayco Lecuona Suárez, Szabó Márton Frank Edina

Az előadás időtartama: 70 perc

Bemutató: 2019. 09. 13.


A XIII. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó nyitó előadása

A Carmina Burana megkerülhetetlen téma, nagy feladat, mégis vonzó kihívás egy koreográfusi pályán, mely előbb-utóbb bevonzza az alkotót. Orff kompozíciója egy magasabb régióba emeli a középkori diákdalokat. A zene magasztossága ihletet ad egy koreográfusi vallomásra.  Az alkotó motiváló ereje az önsorsrontó és elgépiesedett világunk miatt érzett aggodalma az emberiségért, az emberségünkért, az erkölcsi megmaradásunkért, a lelki üdvünkért. Egyben az élet szentségét ünnepli, megcsillantva a reményt egy jobb jövőre.

Vincze Balázs művészeti vezető, rendező-koreográfus jól ismeri a  pécsi közönség, ill. a polgári színházi hagyományokat kedvelő táncrajongók ízlését, kiválóan alkalmaz táncszínpadra ismert és közkedvelt irodalmi klasszikusokat. Nagyszerű arányérzékkel teszi követhetővé a cselekményt a tánc nyelvén. Klasszikus alapokra épülő kortárs koreográfiája különleges és látványos, szakmailag magas színvonalú, mégis befogadható és közönségbarát. Vincze munkáit mindig a társulat inspirálja, rendszerint a karakterekből indul ki. A Pécsi Balett táncművészeinek karakterábrázoló képessége és előadóművészi tehetsége teszi egyedivé és sajátossá a társulat minden produkcióját. Ez a siker kulcsa, melynek eredményeként Vincze koreográfiáit folyamatos telt házakkal játsszák a Pécsi Nemzeti Színházban és a Nemzeti Táncszínház által szervezett budapesti helyszíneken, országszerte és külföldön egyaránt.

 

„Évek óta figyelemmel kísérem a Pécsi Balett hazai és nemzetközi szempontból is egyedülálló hagyományokkal bíró munkásságát és Vincze Balázs kitűnő alkotásait. Izgalommal várom legújabb előadását, melyet Carl Orff jól ismert, a középkor játékosságát megidéző izgalmas zenéjére készít. A Carmina Burana már sokféle megközelítésből került színpadra, ám ezúttal egy újfajta értelmezésben mutatja be a Pécsi Balett, mely az emberi jövőről szól, a Társulatot mindig jellemző sodró lendületű, mély átélésű, egyedi táncnyelven. Szeretettel ajánlom mindannyiunknak!”
Lengvárszky Attila, a PTE rektori kabinetvezetője, oktatási igazgatója

Az előadást 14 éven felülieknek ajánljuk! 

Fotó: Mihály László

A Carmina Burana a Pécsi Balett Nonprofit Kft. és a Pécsi Nemzeti Színház Nonprofit Kft. koprodukciójában, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg. A XIII. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó létrehozását támogatta a Nemzeti Kulturális Alap és az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

     

Grafika: Sándor Zsolt

 

Zeneszerző:
Carl Orff
Dramaturg:
Vincze Balázs
Dramaturg:
Uhrik Dóra
Díszlettervező:
Erdős Júlia Luca
Jelmeztervező:
Fekete Kata
Vetítéstervező:
Pázmány Virág
A koreográfus asszisztense:
Kovács Zsuzsanna
A koreográfus asszisztense:
Vincze Brigitta
Rendező-koreográfus:
Vincze Balázs