Ugrás a tartalomra

JEGYVÁSÁRLÁS online

Pécsi Nemzeti Színház logó
Bánk bán című előadás kiemelt képe a Pécsi Nemzeti Színházból
hazafiság-kereső tragédia

Bánk bán

Kamaraszínház

GERTRUDIS, meráni hercegnő, II. Endre király felesége Herczeg Adrienn
OTTÓ, meráni herceg, Gertrudis öccse Götz Attila
BÁNK BÁN, nádor, a király helyettese, Magyarország „nagyura” Bera Márk
MELINDA, spanyol grófnő, a felesége Vlasits Barbara
MIKHÁL BÁN, spanyol gróf, Melinda bátyja Tóth András Ernő
SIMON BÁN, spanyol gróf, Melinda bátyja Józsa Richárd
PETUR BÁN, bihari főispán Bergendi Barnabás
MYSKABÁN, a királyfiak nevelője Stenczer Béla
SOLOM, a fia Arató Ármin
IZIDÓRA, német lány Türingiából, a királyné udvarhölgye Darabont Mikold
BIBERACH, német kalandor lovag Urbán Tibor
TIBORC, magyar paraszt Széll Horváth Lajos
II. ENDRE, magyar király Rázga Miklós
Közreműködő zenészek Baksa Péter, Bánky Géza, Bogárdi Alíz, Nemes Gábor "Kölyök"
Rendező:
Vilmos Noémi e.h.

Az előadás időtartama: 2 óra 10 perc, egy szünettel

Bemutató: 2020. szeptember 27.


FIGYELEM! 16 éven felüli nézőinknek ajánljuk

" „Tűrj békességgel!”, ezt papolta az apát urunk is sokszor: „Boldogok a béketűrők, mert Isten fiainak hívják majd őket” – no igen, de neki tele volt a gyomra. Istenem! Mit érek ezzel a mondással? Ha szorongat a szegénység, akkor nem félünk a pokoltól – és a mennyország sem tűnik olyan szép színűnek a szemünkben. "

A Bánk bán nem tipikusan az a dráma, amiről első gondolatunk, hogy rendkívül aktuális. Nem is feltétlenül az, ami a kedvencünk volt az iskolában. Már az is nagy szónak számít, ha valaki végigverekedte magát a veretes szövegen. Mégis mindannyian ismerjük. Ezt játszották 48-ban március 15-én. Ez a magyarok egyik legnagyobb hazafias története. De mit is jelent ma a hazafiság? Ki és mitől lesz hazafi? Az a hazaszeretet, ha feltétlenül megbízom az uralkodóban, vagy az, ha akár szembe is merek szállni vele? Mi az a pont, amikor már képtelenség tűrni, hogy a hatalmon lévők visszaélnek erejükkel? Eljöhet-e az a pillanat, amikor nincs más választás, mint a legradikálisabb lázadás, hogy a nép felszabadulhasson? És vajon tud-e a vérontás szabadságot hozni?

 

*********************************************************************************************************************************

Kedves Közönségünk!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Bánk bán című előadásunk, mely Vilmos Noémi, a Színház és Filmművészeti Egyetem rendező szakos hallgatójának vizsgamunkája, Katona József drámájában nem szereplő jeleneteket és mai, köznyelvi szóhasználatot, néhol trágár szavakat is tartalmaz.
A Pécsi Nemzeti Színház felelősségének érzi, hogy széles spektrumon kínáljon előadásokat közönségének, ahogy azt is, hogy fiatal, pályakezdő alkotóknak biztosítson lehetőséget. Bánk bán előadásunk szövegkönyve az alkotói szabadság jegyében a próbafolyamat alatt folyamatosan változott. Helyet kaptak benne olyan jelenetek és szövegek melyek az eredeti drámában nem szerepelnek, így egy attól eltérő tartalmú és mondanivalójú feldolgozás született.
A fentiek miatt az előadást 16 éven felüli nézőinknek ajánljuk, valamint felhívjuk diák és pedagógus közönségünk figyelmét, hogy az előadás eltér a tananyagtól.

Dramaturg:
Törley-Havas Sára
Díszlettervező:
Bagossy Levente
Jelmeztervező:
Jeli Sára Luca
Súgó:
Kodba Dzsenifer
Ügyelő:
Krajcsovics Csaba
Rendezőasszisztens:
Frank Fruzsina