Ugrás a tartalomra

ONLINE JEGYVÁSÁRLÁS

Pécsi Nemzeti Színház logó

További hírek

2024/2025-ös évad - Műfaji sokszínűség

12 bemutató, melyből 3 ősbemutató.  Minőség Minden Műfajban a Pécsi Nemzeti Színház repertoárján

2024/2025-ös ÉVADTERV - BÉRLETMEGÚJÍTÁS és BÉRLETVÁSÁRLÁS

Örömmel tájékoztatjuk Önöket, hogy színházunk meghirdeti bérletsorozatait a 2024/2025-ös évadra.

KÖLES Ferenc a legjobb férfi főszereplő!

Három díjat nyert Rómában egy magyar kisfilm, Köles Ferenc lett a legjobb férfi főszereplő!

Csendül a pohár – Bor és költészet kölcsönhatásban

A Pécsi Egyetemi Borbirtok és a Pécsi Nemzeti Színház együttműködése folytatódik.

Közös sajtóreggelin tájékoztatta a sajtó munkatársai a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete és a Pécsi Nemzeti Színház 2024. március 13-án.

Bemutatásra került a két intézmény már elkészült projektje, a Csendül a pohár című videósorozat, mely a Borbirtok különleges borait egy-egy irodalmi mű elhangzásával párosítja. A patinás borospincében felvett videókon színházunk művészeinek előadásában 12, a témához kapcsolódó vers és prózai mű részlete hangzik el. Ezt követően a két intézmény vezetője a jelenleg folyó munkálatokat és a jövő terveit ismertette a nagy számban egybegyűlt sajtó képviselők előtt.

Két évvel ezelőtt SzínHáz bora bemutatója volt az első közös projekt a Pécsi Egyetemi Borbirtok és a Pécsi Nemzeti Színház együttműködésének jegyében. Azóta a SzínHáz bora választás hagyománnyá vált, az együttműködés azonban más területeken is szárba szökkent a két intézmény között.

Az idei évadban először, hagyományteremtő szándékkal a Borbirtokon a Jakab-hegy előoldalán elterülő csodálatos Szentmiklós dűlőben, a Borbirtok szőlészeti kutatásokat szolgáló ültetvényén tartotta a színház az ünnepi évadnyitó sajtótájékoztatóját, majd az évadnyitó társulati ülését. A csodálatos panorámával és minden kényelemmel berendezett rendezvényhelyszín a színház ca 200 fős társulatát méltón köszöntötte évadnyitányként.

Jelen eseményre ennek folytatásként kerülhetett sor, hiszen a Pécsi Nemzeti Színház művészei viszont gesztusként nagy örömmel voltak részesei a Borbirtok borait népszerűsítő videósorozat elkészítésének, melyek most a sajtó képviselői előtt kerülnek először nyilvánosságra Csendül a pohár címmel. Madaras Zoltán a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet elnöke beszédében kiemelte: Elkötelezett híve a bor és kultúra összekapcsolásának.

Ezt mutatja az említett szoros kapcsolat a színházi társulattal, valamint a 2022-ben elindult  Borkulturális ismeretek képzés a Pécsi Tudományegyetemen, mely félévente 300 hallgató számára nyújt lehetőséget, hogy  bepillantást nyerjenek a szőlészet és borászat rejtelmeibe. A heti rendszerességgel szervezett kurzus 14 alkalommal biztosít elméleti és gyakorlati ismeretet a felnövekvő generációnak. Célunk a hazai borkultúra erőteljes fejlesztése, népszerűsítése, a bor értékének felemelése, a fiatalok borfogyasztási kultúrájának megteremtése.

A Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet ezen felül rendezvényeivel kívánja népszerűsíteni tevékenységét, mely elsősorban a tudományos munka, a szaktanácsadás, az oktatás és az értékesítés. Három évvel ezelőtt megnyíltak a kapuk, éves szinten 80 programnak adott otthont a panorámás Szentmiklós hegyi rendezvényhelyszín. A nagyszámú érdeklődés okán elengedhetetlenné vált az épület és a környezetének felújítása, korszerűsítése, így a 2024-es évben augusztus végén indulnak a nyáresti, őszi programok.

A hiteles, elhivatott munkához jó csapat, kiváló szakemberek szükségesek. A tudományos munka területén dolgozó kutatók évtizedek óta hűségesen szolgálják az intézetet. Az elmúlt egy évben csatlakozott a csapathoz két neves, nemzetközileg is elismert borszakértő is, akik nem csak a kutatásokban, hanem a menedzselésben is lelkesen működnek közre. Herczeg Ágnes és Piskor Fanni borszakértők lettek a dinamikus csapat tagjai.

A több mint 70 éves múlttal rendelkező intézet célja a folyamatos innováció, pályázati lehetőségek kihasználása, valamint a tevékenységének mind szélesebb körben, több helyszínen történő bemutatása. 

Lipics Zsolt a Pécsi Nemzeti Színház igazgatója örömmel tájékoztatta az egybegyűlteket, hogy a Borbirtok patinás pincéjében felvett, a bor tematikájához kapcsolódó versek, és prózai irodalmi művek segítenek rávilágítani mindenki számára, hogy a két kultúra összefogása, az elhivatottság, innovatív hozzáállás, a partnerség elengedhetetlen a legjobb termék promózása során is. Itt mondott köszönetet a közreműködő színművészeknek és a LESSZ Média Kft munkatársainak, Rajnai Richárdnak és Túri Eszternek, a hideg decemberi napok ellenére a még hűvösebb borospincében végzett fantasztikus munkájához, és ahhoz a szintén magas minőségű hozzáálláshoz, melyet a forgatásokon, azok előkészítésénél és utómunkálatai során tanúsítottak.

A versek, prózai szövegek előadói: Bera Márk, Bocskai Virág, Götz Attila, Kállai Gergely, Katona Levente, Kecskés Alexisz, Kovács Panka, Lipics Zsolt, Széll Horváth Lajos, Takaró Kristóf, Vidákovics Szláven, Vlasits Barbara színművészek voltak, akik hangjukat és arcukat adták e kiváló borászati termékek népszerűsítéséhez.

Minden borhoz kapcsolódik egy, annak ízvilágát, szellemiségét idéző vers, mely a közösségi médiában jelenik majd meg rendszeresen, és nem csak videó formában, hanem hanganyagként is, hiszen a színház hangstúdiójában ugyanezen művészek előadásában hangfelvételek is készültek egyidejűleg.

A bejátszásokat követően Lipics Zsolt a további kreatív együttműködésben bízva hívta fel a jelenlévők szíves figyelmét a Pécsi Nemzeti Színház 2024/2025-ös évadára tervezett néhány újdonságra.

Vidákovics Szláven, a Pécsi Nemzeti Színház művészeti vezetője az elhangzottak kiegészítéseként hangsúlyozta az együttműködések gyümölcsöző erejét, melynek már most látható eredménye a sokszínű repertoárral rendelkező színház közönségének még szélesebb körben ismertté válása. Fontos mindkét fél részéről ugyanakkor az együttműködések palettájának szélesítése, például a színházi olvasópróbák a Borbirtok kellemes miliőjében való megszervezése.

fotó: Rajnai Richárd