Ugrás a tartalomra

Támogassa Társulatunkat adója 1%-val!

Pécsi Nemzeti Színház logó
Nóra című előadás kiemelt képe a Pécsi Nemzeti Színházból
színmű két felvonásban

Nóra

Kamaraszínház

Írta:
Henrik Ibsen
Fordította:
Kúnos László
Rendező:
Méhes László

Bemutató: 2018.03. 9.


Az előadás időtartama: 1 óra 20 perc (szünet nélkül)
 
Nóra és férje, Helmer látszólag tökéletes házasságban élik mindennapjaikat. Az idilli állapotot azonban egy a múltból visszaköszönő botlás zavarja meg: Nóra még évekkel korábban okirathamisítást követett el férje érdekében, ám annak tudta nélkül, és most megzsarolják ezzel a régi üggyel. A segítségét remélve mindent bevall Helmernek, ám csalódnia kell: a férfit csak saját egzisztenciája és hírneve érdekli, a felesége érzelmeivel nem törődik. Végül, bár minden elrendeződni látszik, Nóra úgy dönt, kilép a látszatra és hazugságra épülő életéből, és elhagyja a családját.
Ibsen műve megjelenésekor, a 19. század végén nagy port kavart, és meglehetős felháborodást váltott ki. A darab kíméletlenül mutatja be a polgári életformát, annak értékeivel, megalkuvásaival, konformizmusával együtt, miközben a női egyenjogúság kérdéseit is feszegeti Az emancipáció témája ma Európában másként aktuális, mint a Nóra megjelenésekor. A kapcsolatokban megbúvó elnyomás, a lappangó vagy nyílt szerepkonfliktusok, az önkiteljesedés problematikája azonban nemtől és társadalmi státusztól, kulturális környezettől függetlenül ma is érvényes.
 
 
Ajánló: 
Sigmund Freud, már hetven évesen azt kérdezte Marie Bonaparte hercegnőtől, aki az analitikus díványán feküdt: "Mit akarhatnak a nők? Talán az ön segítségével, Hercegnő, megtudjuk egyszer a választ." Kilencven évvel később Nórától talán megtudhatjuk, mire vágynak a nők? Mi az, amit nem kapnak meg tőlünk, férfiaktól? E kérdések még aktuálisabbak, mint Ibsen drámájának megírása idején.
Dr. Stark András, pszichiáter
 
A produkció létrejöttét a Nemzeti Kulturális Alap támogatja
 
Kedves Nézőink!
Felhívjuk figyelmüket, hogy a Nóra című előadásunkban az A és a B sor helye az alábbi rajz szerint változott. Az A és a B sor ebben az előadásban nem az 1. sor előtt helyezkedik el, hanem arra merőlegesen a színpad jobb és bal oldalán. Pl.: Az A sor jobb 8-as és az A sor bal 8-as széke a korábban megszokottal ellentétben nincs egymás mellett. Kérjük jegyvásárláskor legyenek erre tekintettel.
 

Díszlettervező:
Rózsa István
Jelmeztervező:
Horváth Kata
Rendezőasszisztens:
Frank Fruzsina
Súgó:
Tulik Tímea
Ügyelő:
Krajcsovics Csaba