Ugrás a tartalomra

Bérletvásárlás szeptember 30-ig!

Pécsi Nemzeti Színház logó
Az öldöklés istene című előadás kiemelt képe a Pécsi Nemzeti Színházból
vígjáték egy részben
Yasmina Reza

Az öldöklés istene

Kamaraszínház

Véronique Houllié Darabont Mikold
Michel Houllié Köles Ferenc
Anette Reille Vlasits Barbara
Alain Reille Józsa Richárd
Felvételvetező Tilesch Nándor
Rendező:
Bodonyi József
Fordította: Bognár Róbert

Bemutató: 2023. október 7.

Következő előadások:

2023. 10. 07. 19:00
Bemutató előadás
2023. 10. 08. 19:00
2023. 10. 10. 19:00
2023. 10. 11. 19:00
2023. 10. 27. 19:00

Az édesanyja révén magyar származású francia írónő metsző humorú vígjátéka 2007-ben jelent meg és 2009-ben minden jelentős írói díjat elnyert. A nemzetközi ismertséget Roman Polanski 2011-ben, világsztárokkal forgatott filmje hozta meg a színdarabnak. A magyarországi ősbemutató 2011-ben volt a Vígszínházban, azóta folyamatosan jelen van a mű a magyar színházak repertoárján.

A Pécsi Nemzeti Színház a Kamaraszínházában 2023 októberében mutatja be a művet Bodonyi József rendezésében, aki néhány éve a Pécsi Horvát Színházban, nagy sikerrel, horvát nyelven rendezte már a darabot. Ugyancsak ő rendezte Stenczer Béla jutalomjátékaként műsorra tűzött monodrámát, A Monarchia utolsó hóhéra voltam című művet, amit 2023 januárjában stúdiószínházunkban, az N. Szabó Sándor Teremben mutattunk be.

Az írónő meghatározásában Az öldöklés istene: házaspárbaj egy részben. Két tizenegy éves forma srác összeakasztja a bajszát a helyi játszótéren. Az eredmény: felduzzadt ajkak és törött fogak. Ezután az "áldozat" szülei meghívják a "támadó" szüleit az otthonukba, hogy megbeszéljék a történteket. A szülők nem esnek egymásnak, hanem leülnek, hogy civilizáltan és kulturáltan megbeszéljék a dolgot, levonják a konzekvenciákat, és átgondolják a teendőket. Az „öldöklés istene" azonban rájuk zárja az ajtót, és innentől nincs menekvés: szembesülniük kell gyereknevelési csődjükkel, sőt egész életük csődjével. A szülők beszélgetése után evidens: ők sem jobbak a gyerekeknél, sőt, az ő beszélgetésük leleplezi azt a kispolgári álszentséget, amely mély gyökerekkel kapaszkodik a szülők társadalmi viszonyrendszerébe. Vérbő komédia az őszinteség hiányáról, az előítéletekről, a sértettségről.

Bízunk abban, hogy a Yasmina Reza világhírű művéből készített színházi előadás meghódítja a Pécsi Nemzeti Színházba járó közönséget is.

Díszlettervező:
Bátonyi György
Jelmeztervező:
Istvánfi Fruzsina
Rendezőasszisztens:
Nagy Írisz
Súgó:
Tilesch Tamara
Ügyelő:
Tilesch Nándor

A Szerzőt a Thaleia Productions képviseli; a magyarországi bemutató a Theatrum Mundi Ügynökséggel (Budapest) kötött megállapodás alapján történik