Ugrás a tartalomra

ONLINE JEGYVÁSÁRLÁS

Pécsi Nemzeti Színház logó
Az öldöklés istene című előadás kiemelt képe a Pécsi Nemzeti Színházból
vígjáték egy részben
Yasmina Reza

Az öldöklés istene

Kamaraszínház

Véronique Houllié Darabont Mikold
Michel Houllié Köles Ferenc
Anette Reille Vlasits Barbara
Alain Reille Józsa Richárd
Rendező:
Bodonyi József
Fordította: Bognár Róbert

Az előadás időtartama: kb. 1 óra 15 perc (szünet nélkül)

Bemutató: 2023. október 7.

Következő előadások:

2024. 04. 24. 19:00
2024. 04. 25. 19:00
2024. 05. 07. 19:00
2024. 05. 08. 19:00

Az édesanyja révén magyar származású francia írónő metsző humorú vígjátéka 2007-ben jelent meg és 2009-ben minden jelentős írói díjat elnyert. A nemzetközi ismertséget Roman Polanski 2011-ben, világsztárokkal forgatott filmje hozta meg a színdarabnak. A magyarországi ősbemutató 2011-ben volt a Vígszínházban, azóta folyamatosan jelen van a mű a magyar színházak repertoárján.

A Pécsi Nemzeti Színház a Kamaraszínházában 2023 októberében mutatja be a művet Bodonyi József rendezésében, aki néhány éve a Pécsi Horvát Színházban, nagy sikerrel, horvát nyelven rendezte már a darabot. Ugyancsak ő rendezte Stenczer Béla jutalomjátékaként műsorra tűzött monodrámát, A Monarchia utolsó hóhéra voltam című művet, amit 2023 januárjában stúdiószínházunkban, az N. Szabó Sándor Teremben mutattunk be.

Az írónő meghatározásában Az öldöklés istene: házaspárbaj egy részben. Két tizenegy éves forma srác összeakasztja a bajszát a helyi játszótéren. Az eredmény: felduzzadt ajkak és törött fogak. Ezután az "áldozat" szülei meghívják a "támadó" szüleit az otthonukba, hogy megbeszéljék a történteket. A szülők nem esnek egymásnak, hanem leülnek, hogy civilizáltan és kulturáltan megbeszéljék a dolgot, levonják a konzekvenciákat, és átgondolják a teendőket. Az „öldöklés istene" azonban rájuk zárja az ajtót, és innentől nincs menekvés: szembesülniük kell gyereknevelési csődjükkel, sőt egész életük csődjével. A szülők beszélgetése után evidens: ők sem jobbak a gyerekeknél, sőt, az ő beszélgetésük leleplezi azt a kispolgári álszentséget, amely mély gyökerekkel kapaszkodik a szülők társadalmi viszonyrendszerébe. Vérbő komédia az őszinteség hiányáról, az előítéletekről, a sértettségről.

Bízunk abban, hogy a Yasmina Reza világhírű művéből készített színházi előadás meghódítja a Pécsi Nemzeti Színházba járó közönséget is.

Díszlettervező:
Bátonyi György
Jelmeztervező:
Istvánfi Fruzsina
Rendezőasszisztens:
Nagy Írisz
Súgó:
Tilesch Tamara
Ügyelő:
Tilesch Nándor

A Szerzőt a Thaleia Productions képviseli; a magyarországi bemutató a Theatrum Mundi Ügynökséggel (Budapest) kötött megállapodás alapján történik