Ugrás a tartalomra

ONLINE JEGYVÁSÁRLÁS

Pécsi Nemzeti Színház logó

További hírek

Erkélykoncert és évadhirdetés

2024. április 26-án pénteken Lipics Zsolt igazgató az Erkélykoncert keretein belül kihirdette a 2024/2025-ös évadot. 

Királyrák krumplifészekben 30.

A 30. és egyben utolsó Királyrák krumplifészekben című előadásunkat láthatták nézőink 2024. április 28-án vasárnap este a Pécsi Horvát Színházban.

2024/2025-ös évad - Műfaji sokszínűség

12 bemutató, melyből 3 ősbemutató.  Minőség Minden Műfajban a Pécsi Nemzeti Színház repertoárján

Új bemutatónkon a Pécsi Nemzeti Színház büféjébe hívjuk a fiatalokat

Interjú Tóth Zoltánnal, a TikTok Titok című produkció rendezőjével. 

December 14-én délután debütál a Pécsi Nemzeti Színházban a TikTok Titok című előadás, pontosabban mondva színházi nevelési foglalkozás, amely kifejezetten a fiatalok, középiskolás diákok számára készül Tóth Zoltán a Pécsi Nemzeti Színház drámapedagógusának rendezésében.

Az interaktív produkció során a nézők lehetnek a szóban forgó titok megfejtői, arra keresve a választ, mi is a szerelem? Ezt a mindenki által tapasztalt témát rendhagyó helyszínen, a színház büféjében dolgozzák fel hat színésszel és egy vagy két középiskolai osztállyal, nem mindennapi módon. 

– Az előadás középpontjában három párkapcsolat áll, melyek az érettségi évében, a szalagavató táncra való készülés közepette játszódnak. A színészek a fiatalok segítségével a szerelem különböző fázisait, válfajait járják körül, miközben azon töprengenek, hogy mi vár rájuk a jövőben. Az előadás nagymértékben épít a nézők bevonására: a játszók közösen gondolkodnak a diákokkal, így valós párbeszéd kialakítására törekedve – árulta el a készülő produkcióról Tóth Zoltán rendező. 

A három szereplőpár Bera Márk és Bocskai Virág, Katona Levente és Sárközi Edina, illetve Takaró Kristóf és Vajda Zsófia, a rendező asszisztenseként pedig Nagy Írisz segíti a produkciót. 

– A foglalkozás során mind a hat színésznek lesz egy öt–tíz fős kis csoportja, akikkel az egész előadás ideje alatt együtt gondolkodik a felmerülő kérdésekről, eseményekről, és együtt alakítják a történéseket. Mindebből születik meg a végkifejlet, amelyet a színészek és az aktívan gondolkodó nézők kialakítanak – számolt be Tóth Zoltán. 

A TikTok Titok cím amellett, hogy hangzatos szójáték, arra is utal, hogy a szerelem és a párkapcsolatok kontextusában is megfigyelhető az a tendencia, amely a TikTok világában is jelen van. 

– A szerelemben is sokszor nem azt látjuk, ami a valóság, hajlamosak vagyunk egy kapcsolat hajnalán inkább az előnyös oldalunkat megmutatni. A TikTok ezenfelül konkrétan meg is jelenik az előadásban, néhány videón keresztül, és szorosan kapcsolódva az egyik karakter történetszálához – árulta el a címválasztás hátterét a rendező. 

A rendhagyó helyszín Lipics Zsolt igazgató és Tóth Zoltán rendező ötlete nyomán lehetővé teszi, hogy a szereplők és a diákok kisebb csoportokat alkotva beszélgessenek, emellett a színházi élmények egy újabb lehetséges arcát mutatja meg.

A foglalkozás formabontó kontextusa pedig lehetőséget ad arra is, hogy később akár vándoroljon középiskolákba és egyéb helyszínekre. A produkció folytatja a Pécsi Nemzeti Színház azon törekvését, amely az ifjúsági előadásokra helyezi a hangsúlyt. Az előző két évadban szintén Tóth Zoltán rendezésével játszották nagy sikerrel az Ö. K. Ö. R. (Összes Kötelező Röviden) első és második részét, ezúttal pedig még interaktívabb élménnyel várják a diákokat. 

A bama.hu által készített beszélgetést itt tudja meghallgatni