Ugrás a tartalomra

ONLINE JEGYVÁSÁRLÁS

Pécsi Nemzeti Színház logó

További hírek

SZÍNHÁZI VILÁGNAP - A MŰVÉSZET BÉKE

A Nemzetközi Színházi Intézet (ITI) üzenete a Színházi Világnap alkalmából 2024 március 27-én.

Csendül a pohár – Bor és költészet kölcsönhatásban

A Pécsi Egyetemi Borbirtok és a Pécsi Nemzeti Színház együttműködése folytatódik.

ADÓ 1% FELAJÁNLÁS

Tisztelettel kérjük, hogy támogassa Társulatunkat adója 1%-val!

Uhrik Teodóra Pécs díszpolgára!

A díjat Péterffy Attila, Pécs M. J. Város polgármestere és Dr. Lovász István jegyző adta át szeptember 1-jén, a város napja alkalmából megtartott ünnepi közgyűlésen a Pécsi Nemzeti Színházban.

„Szerelmi vallomásom: imádlak Pécs!” – zárta szívhez szóló beszédét a magyar táncművészet és Pécs városának ikonja, Kossuth- és Liszt-díjas Érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, Életmű-díjas művésznő.

A díjátadó meglepetésvendége Kamarás Iván Jászai Mari-díjas színművész – Uhrik Teodóra fia volt, aki édesanyja versét zenésítette meg és adta elő. Érkezését sikerült teljes titokban tartani a művésznő előtt is, így köszöntője igazán megindító pillanatokat okozott.

Uhrik Teodóra 1960 óta áll a táncművészet és Pécs városa szolgálatában, 27 évet töltött aktív, folyamatos táncművészeti munkával - hűséggel a Pécsi Balett kereteiben -, 35 évet pedagógusként a Pécsi Művészeti Gimnáziumban. Neve összeforrt a Pécsi Balettel, hiszen Magyarország első modern balettegyüttesének alapító tagjaként pontosan 62 esztendeje dolgozik a társulat kötelékében. A táncművészi és táncpedagógusi karriert követően, pályájának méltó beteljesüléseként, immáron a Pécsi Balett ügyvezetője. Táncművészként, majd táncpedagógusként - a Pécsi Művészeti Szakközépiskola igazgatóhelyettese volt 22 éven át – egyaránt legendás karriert tudhat magáénak.

Kiemelkedő művészi érzékenysége, magas technikai tudása, előadóművészi tehetsége, színészi képességei, hosszú évtizedekre a társulat meghatározó tagjává tették, melynek 1967-1989 között magántáncosa volt, majd országos szinten, a szakterület egyik legjobbjaként elismert, kiváló táncpedagógusként működött újabb évtizedekig. Táncművészi és táncpedagógusi tevékenysége közismerten meghatározó etalon a magyar színházi életben. Több, mint 6 évtizede kiemelkedő színvonalon működik a szakmában művészként, pedagógusként, tanácsadóként, vezetőként. Az alapfokú és a középfokú táncművészeti oktatás központi programjának létrehozója, a szakmai vizsgakövetelmények összeállításának aktív részese. Egykori növendékei megtalálhatóak az ország legjelentősebb balett és táncegyütteseiben és külföldön is. Táncművészi és táncpedagógusi karrierjét követően, pályájának méltó beteljesüléseként, 2017 óta a Pécsi Balett ügyvezetője. Uhrik Teodóra a legstabilabb híd a Pécsi Balett életében, ami az 1960-as évektől ível a jelenig. Ügyvezetőként a leghitelesebben tudja kamatoztatni szakmai tapasztalatait és a társulat történetének autentikus ismeretét.

Uhrik Teodóra, a magyar táncművészet egyik legnagyobb élő legendája, Pécs M. J. Város kulturális-művészeti életének ikonikus alakja. Uhrik Dóra egész életét és művészi pályafutását a Pécsi Balettnek, Pécs városának rendelte, a pécsi közönséget és a táncművészetet szolgálta.

A díszpolgári cím életpályájának méltó elismerése.

Forrás: Pécsi Balett | Fotó: Borbás Betti