Ugrás a tartalomra

ONLINE JEGYVÁSÁRLÁS 20% kedvezménnyel KUPONKÓD:PNSZ20

Pécsi Nemzeti Színház logó

További hírek

KULKA Jánost választották a Nemzet Színészének!

Külön büszkeséggel tölt el mindannyiunkat, hogy Kulka János Pécsett kezdte pályafutását 1981-ben.

Erkélykoncert és évadhirdetés

2024. április 26-án pénteken Lipics Zsolt igazgató az Erkélykoncert keretein belül kihirdette a 2024/2025-ös évadot. 

Lázár Balázs: MOCORGÓ VÍZCSEPP

Dokumentumdráma Bertók László művei és költeményei alapján - felolvasószínházi előadás 2022. szeptember 14-én 19.00 órakor

A PécsLIT Fesztivál szeptember 14-én, Bertók László halálának második évfordulóján színházi felolvasóesttel emlékezik városunk Kossuth-díjas költőjére, Pécs díszpolgárára.

Az előadásról bővebben...

Szervező: Pécsi Nemzeti Színház

A PécsLIT Fesztivál reprezentatív helyszíne lesz a Pécsi Nemzeti Színház. Lázár Balázs színész és költő neve ismerős a pécsieknek, hiszen 1997-2000 között a Pécsi Nemzeti Színház társulatának tagjaként sok nagyszerű alakítását láthattuk. Színészi pályáját végigkíséri a költői, írói alkotás is. A pécsi években Bertók László közelébe kerülve, Mestere bíztatására és támogatásával folytatta az írást, rendszeresen publikált. Bertók élettörténetét megismerve - különösképpen, hogy versei miatt az ötvenes években az Államvédelmi Hatóság börtönébe került - később, Pécsről elkerülve is foglalkoztatta egy dráma gondolata, melyben a költő egyéni sorsán keresztül a kommunizmus-szocializmus működésének egy XX. századi korrajzát írná meg. Az Örkény Drámaírói Ösztöndíj segítette a darab elkészülését, melyben megjelennek a történethez kapcsolódó Bertók-versek és a korszak munkásmozgalmi indulói is.

Az előadás rendezője Tóth András Ernő.

Galéria