Ugrás a tartalomra

kövesse facebook oldalunkat!

Pécsi Nemzeti Színház logó
Mocorgó vízcsepp című előadás kiemelt képe a Pécsi Nemzeti Színházból
Dokumentumdráma Bertók László művei és költeményei alapján - felolvasószínházi előadás két részben Bertók László emlékére
Lázár Balázs

Mocorgó vízcsepp

Kamaraszínház

Öreg költő Stenczer Béla
Fiatal költő Kecskés Alexisz
Apa / Takáts Gyula és Csorba Győző költő és Könyvtárigazgató / Öreg kulák / Tanácstitkár / Katona Köles Ferenc
Ávós főhadnagy / Dr. Marton Ernő ügyvéd / Bányász / Párttitkár / Elnökhelyettes / Katona Urbán Tibor
Első Ávós / Kellner Béla Könyvtárigazgató / Agitátor 1 / Dr. Lechner János / Katona Bera Márk
Tizedes / Második Ávós / Smasszer / Agitátor 2 / Katona Katona Levente
Rendező:
Tóth András Ernő

Bemutató: 2022. szeptember 14. 19.00


A PécsLIT Fesztivál szeptember 14-én, Bertók László halálának második évfordulóján színházi felolvasóesttel emlékezik városunk Kossuth-díjas költőjére, Pécs díszpolgárára.

Szervező: Pécsi Nemzeti Színház

A PécsLIT Fesztivál reprezentatív helyszíne lesz a Pécsi Nemzeti Színház. Lázár Balázs színész és költő neve ismerős a pécsieknek, hiszen 1997-2000 között a Pécsi Nemzeti Színház társulatának tagjaként sok nagyszerű alakítását láthattuk. Színészi pályáját végigkíséri a költői, írói alkotás is. A pécsi években Bertók László közelébe kerülve, Mestere bíztatására és támogatásával folytatta az írást, rendszeresen publikált. Bertók élettörténetét megismerve - különösképpen, hogy versei miatt az ötvenes években az Államvédelmi Hatóság börtönébe került - később, Pécsről elkerülve is foglalkoztatta egy dráma gondolata, melyben a költő egyéni sorsán keresztül a kommunizmus-szocializmus működésének egy XX. századi korrajzát írná meg. Az Örkény Drámaírói Ösztöndíj segítette a darab elkészülését, melyben megjelennek a történethez kapcsolódó Bertók-versek és a korszak munkásmozgalmi indulói is.

Az előadás rendezője Tóth András Ernő.


1997 júniusában kaptam kézhez színészdiplomám a Színház- és Filmművészeti Egyetemen és jelent meg első komoly publikációm irodalmi lapban. Színházművészet és költészet azóta is szimbiózisban működik bennem. Éppen ezért 1997-ben nem is szerződhettem volna jobb helyre színészként, mint a Pécsi Nemzeti Színházba, ahol több főszerep és néhány kisebb szerep eljátszása után 1999-ben Közönségdíjban részesültem, miközben megismerhettem a pécsi Jelenkor folyóirat alkotói körét és így Bertók László, akkor még Babérkoszorú-díjas költőt, akinek a verseiből költői esteket is színpadra állítottam Deszkatavasz és Valahol, valami címmel. Ebben az időben Bertók László bíztatott és támogatott a további irodalmi publikálásokban, s rendszeres találkozásaink folytán hamarosan költői mesteremként, atyai jóbarátomként tekinthettem rá. Megismerve Bertók élettörténetét, s különösképpen, hogy versei miatt az ötvenes években az Államvédelmi Hatóság (ÁVH) börtönébe került, később Pécsről elkerülve is foglalkoztatott egy dráma gondolata, melyben egyéni sorsán keresztül a kommunizmus-szocializmus működésének egy XX. századi korrajzát írhatnám meg. Tervem megvalósításához az Örkény Drámaírói Ösztöndíj elnyerésével kaptam lehetőséget 2015-ben. Az elkészült darabban a költő valóságos életeseményeit a Fiatal költő történetén keresztül mondom el fikciós párbeszédekben, de az Öreg költő „Bertók-szövegei” és dokumentumai által hitelesítve. A forma dramaturgiai különlegessége még, hogy megjelennek benne a történethez kapcsolódó Bertók-versek és a korszak munkásmozgalmi indulói is. S mivel a műalkotások létrehozásuk után saját entitással, saját történettel bírnak, 2022 szeptemberében, Bertók László halálának második évfordulója alkalmából jött el a lehetőség, hogy az átdolgozott dokumentumdráma Mocorgó vízcsepp címmel, felolvasó színházi formában színpadra kerüljön a Pécsi Nemzeti Színház Kamaratermében.

Budapest, 2022. augusztus 31. | Lázár Balázs

Zenei szerkesztő:
Bókai Zoltán
Látvány: Istvánfi Fruzsina, Tóth András Ernő
Közreműködő zenészek: Csajághy Szabolcs, Németh László
Rendezőasszisztens:
Ahmann Tímea
Világítástervező:
Farkas Gyula
Filmbejátszások:
Illés Attila
Ügyelő:
Tilesch Nándor