PNSZ logó

További hírek

Card image cap

2022. 05. 12.

Gyermeknap a Pécsi Nemzeti Színházban

Nyílt próba - Így készül a ROBINSON!

Tovább
Card image cap

2022. 05. 10.

#opera4keréken

Legújabb programsorozatunk második megállója a Szigetvári Zrínyi Miklós Gimnázium volt.

Tovább
Card image cap

2022. 05. 08.

Valahol Európában - A háború elől menekülők megsegítésére

1 millió forinttal támogatta a háborús menekülteket a színház. 

Tovább

Köszöntjük a Magyar Kultúra Napját!

Egyik legnagyobb nemzeti értékünk, a Himnusz születésének dátumához kapcsolódóan, 1989. óta ünnepeljük a Magyar Kultúra Napját.

Kölcsey Ferenc 1823. január 22-re datálta a Himnusz kéziratának végleges szövegét. Az évforduló jó alkalom arra, hogy számba vegyük gazdag nemzeti kultúránk kincseit, hogy tisztelettel fejet hajtsunk a nagy elődök, és remekművek előtt. Jó alkalom azonban arra is, hogy a jelen magas szintű kulturális, művészeti eseményeivel méltó utódai lehessünk a ránk ruházott örökségnek.

A Pécsi Nemzet Színház 2022. január 22-én egy kortárs magyar dráma ősbemutatójával ünnepli a Magyar Kultúra Napját. Sárosi István, pécsi orvos-író Otthol, édes otthol című tragikomédiájának premierjére kerül sor Telihay Péter rendezésében. A kortárs magyar drámairodalom mindenkori feladata a környező társadalomra való reflektálásán túl, a magyar nyelv árnyalt finomságainak, sokszínűségének megőrzése, és a színház segítségével minél szélesebb körben való terjesztése.

A jeles napon a kortárs ősbemutató mellett a Pécsi Nemzeti Színház kiváló színművésze, Darabont Mikold szavalja el a reformkor nagy költőjének művét, tisztelegve Kölcsey költészete, és a nemzeti egységet megfogalmazó remekmű előtt.