előadásaink védettségi igazolvány nélkül látogathatók! maszk viselése kötelező!

PNSZ logó

További hírek

Card image cap

2022. 01. 25.

Áramszünet miatt zárva lesz a Jegypénztár

Február 7-én hétfőn zárva lesz a Jegypénztár. 

Tovább
Card image cap

2022. 01. 24.

Egész életpályája jutalomjáték a Kossuth-díjas Vári Évának

Vári Évával a Bama.hu készített interjút. 

Tovább
Card image cap

2022. 01. 22.

Köszöntjük a Magyar Kultúra Napját!

Egyik legnagyobb nemzeti értékünk, a Himnusz születésének dátumához kapcsolódóan, 1989. óta ünnepeljük a Magyar Kultúra Napját.

Tovább

Györfi Anna Domján Edit-díjas

Jubileumi évben, idén 20. alkalommal, a Pécsi Nemzeti Színház kiváló színművésze, Györfi Anna vehette át a Domján Edit-díjat.

A Domján Edit-Alapítványt 1992-ben hozták létre a fiatalon elhunyt művésznő közeli barátai, rajongói: Almási Éva, Avar István, Kaló Flórián, Káldy Nóra, Lőte Attila, Mándy Iván, Nagy Anna, Petrovics Emil, Psota Irén, Szabó Gyula, Szinetár Miklós, a művésznő emlékének ápolására. A neves szakemberekből álló kuratórium minden évben egy 40 év alatti vidéken játszó színésznőt ismer el az alapítvány díjával, aki játékában, habitusában leginkább hasonlít a felejthetetlen magyar művésznőre. 

A díjat Takács Kati színművész, a kuratórium elnöke és Vajda Márta, a Magyar Színházi Társaság ügyvezető titkára adta át december 21-én a Pécsi Nemzeti Színház Kőműves Kelemen előadása után.
Györfi Anna 2008. óta tagja a Pécsi Nemzeti Színház társulatának. 2007-ben a Budapesti Operettszínház Pesti Broadway Musical Stúdiójában végzett. Kitűnő színészi képességeit már gyermekként megmutatta az Operettszínházban, 1994 óta rendszeresen szinkronizál. Fő- és epizódszerepekben, a legkülönbözőbb műfajokban, széles skálán bizonyította sokoldalúságát - a zenés műfajokban éppúgy sikeres, mint prózai szerepeiben.

Kitűnő és finom humora, érzékenysége, ének-, tánctudása, erős színpadi jelenléte teszi őt a legkülönfélébb szerepekben rendkívül figyelemreméltóvá. Érzékeny szerepformálásai mellett kiváló és magas szinten képzett énektudását is csodálhatja a közönség a legkülönbözőbb zenei műfajokban.

A társulatban fontos közösségösszetartó erő magas minőséget képviselő hozzáállása, művészi munkája egyaránt. Györfi Anna egy olyan művész, akit igényes, magas színvonalú szerepformálásaiért a közönség, a szakma és a kritika is egységesen elismer.
Györfi Anna a pécsi társulat meghatározó művésze, munkásságát a társulat - titkos szavazással 2014-ben - Szendrő József-díjjal jutalmazta. 

Büszkék vagyunk és szeretettel gratulálunk!

Györfi Anna Domján Edit-díjas

„Finom, nőies érzékenysége természetes bájjal, teljes jelenléttel párosul a színpadon. Hiteles, ösztönös, de tudatos előadóművész”

Ezzel indul egy interjú Györfi Annával, 2021. Domján Edit-díjazottjával.

Tényszerű adatok: Györfi Anna zenei általánosba járt, majd a Városmajori Gimnázium ének-zene szakán folytatta tanulmányait. 2000-ben felvételt nyert az Angelica leánykarba, amelynek 10 évig volt a tagja. A kórus nemzetközi szinten is elismert, több más díj mellett első helyezést ért el a 2004-es Athéni kórusolimpián. Hat évig zongorázott, két évig járt ütő szakra. Gyermekkorában lehetősége nyílt a fővárosi színházak deszkáin elkezdeni pályáját (Budapest Operettszínház, Madách Színház, Erkel Színház, Magyar Állami Operaház), 2007-ben elvégezte a Budapesti operettszínház Pesti Broadway Musical Stúdióát. 2004 óta a progresszív szimfonikus jazz-rockot játszó Fugato Orchestra énekesnője. Még Balikó Tamás szerződtette 2008-ban a Pécsi Nemzeti Színház Társulatához.

A fentiek is jelzik, hogy lényét alapjában véve a zene határozza meg, biztos klasszikus énektudása, a zenéből fakadó harmónia. Ennek ellenére széles skálán bizonyítja sokoldalúságát, operettben és musicalban éppúgy sikeres, mint prózai szerepeiben. Klasszikusokat ugyanúgy hitelesen alakít (Antigoné), mint akár kortárs műveket, vagy modern, a megszokottól eltérő rendezések figuráit.  Legyen Iluska a János vitézben, vagy Énekesnő a nyomasztó témájú Gettoban, Tourvelné a Veszedelmes viszonyokban, vagy a Kőműves Kelemen Annája színpadi jelenléte, kisugárzása minden alakítását kiemelkedően hitelessé teszi.

A Domján Edit-díj kuratórium könnyű szívvel ítélte a Pécsi Nemzeti Színház színművészének a 2021. évi díjat tudván, hogy Györfi Anna megőrzi és tovább viszi a legendás művésznő szellemiségét.


Domján Edit Alapítvány

A Domján Edit-Alapítványt 1992-ben hozták létre a fiatalon elhunyt művésznő közeli barátai, rajongói: Almási Éva, Avar István, Kaló Flórián, Káldy Nóra, Lőte Attila, Mándy Iván, Nagy Anna, Petrovics Emil, Psota Irén, Szabó Gyula, Szinetár Miklós. . Célja a művésznő emlékének ápolása. A neves szakemberekből álló kuratórium minden évben egy, 40 év alatti vidéken játszó színésznőt ismer el az Alapítvány díjával, aki játékában, habitusában leginkább hasonlít a felejthetetlen magyar művésznőre.

Szakonyi Károly, a kuratórium egykori elnöke, így emlékszik rá: „Olyan színésznő volt, akit a nézőtéren ülő férfiak imádtak, a hölgyek pedig irigyeltek bűvös lényéért. Titokzatos volt és szeretnivaló. De lehet, hogy mégsem szerettük eléggé. S talán ezt törlesztjük emléke ápolásával, azzal, hogy az újabb és újabb generációk is megtudhassák, milyen nagyszerű színésznő volt és nagyszerű ember.”

2021 jubileumi év- az idén adja ki a kuratórium 20. alkalommal az elismerő oklevelet, méghozzá Györfi Annának, a Pécsi Nemzeti Színház színművésznőjének.

Érdekesség, hogy legelső alkalommal szintén az akkor még Pécsi Nemzeti Színházban játszó színművész, Jónás Judit vehette át a díjat.

A díjat Takács Kati, a kuratórium elnöke és Vajda Márta adták át december 21-én a Pécsi Nemzeti Színház Kőműves Kelemen előadása után.

Galéria