Toldi


musical

Bemutató:

Nagyszínház


BARTÓK KAMARASZÍNHÁZ, DUNAÚJVÁROS

VI. Pécsi Családi Színházi Fesztivál (2018. május 26. - június 3.)
 

Írta: Arany János - Szarka Gyula

Meskó Zsolt szövegkönyve alapján
 
Musical / 10 éves kortól / Az előadás időtartama: 2 óra (egy szünettel)
 
Szereplők:
  • György Rózsa Sándor
  • Auksz Éva
  • Derzsi György
  • Jegercsik Csaba
  • Hetesi Attila képzőművész
  • a Bartók Táncszínház művészei
Dramaturg: Balassa Eszter
Zeneszerző: Szarka Gyula
Látvány: Matyi Ágota
Koreográfus: Vári Bertalan
Kellékes: Zsifkov Anita
Rendezőasszisztens, súgó: Palkó Panka
 
Rendező: Sipos Imre
 
200 évvel ezelőtt született Arany János, a magyar irodalom egyik legkiválóbb csillaga, kinek Toldi című elbeszélő költeménye megjelenésének pillanatától osztatlan sikert aratott mind az irodalmi, mind pedig az olvasói körökben. A mű nagyszerűsége mit sem csorbult az elmúlt 170 évben.* Természetesen komoly kihívás egy ilyen klasszikus színpadi adaptációja, hiszen a műfaji átdolgozás csak abban az esetben megengedhető, ha azáltal sikerül felnőni az eredeti mű nagyszerűségéhez.
2018. március 23-i bemutatónk alkalmával erre teszünk kísérletet a Bartók Kamaraszínház nagyszínpadán.
 
És ki ne hallott volna már Toldi Miklós hősies kalandjairól? Legendáját megénekelte Ilosvai Selymes Péter, és felejthetetlen örökzölddé tette Arany János.
A jókötésű ifjú özvegy édesanyjával él vidéki birtokukon, erősebb a legerősebb molnárlegénynél, a környéken mindenki kedveli, szereti. Két dolog mégis keseríti Miklós mindennapjait: bátyja iránta érzett indokolatlan ellenszenve, és a vágy, hogy ne a földeken kelljen leélnie életét. Vitéz szeretne lenni. „Repül a nehéz kő…” – és a véletlen gyilkosság bujdosásra kényszeríti a legényt. Keservek és kalandok során végül Budán köt ki, ahol egy cseh vitézzel megküzdve nyerheti el a királyi kegyelmet, valamint hőn áhított vágyát.
 
Arany János dallamos sorait Szarka Gyula, a Ghymes együttes egyik alapítója zenésítette meg, így készítve el a mű 21. századi, ugyanakkor a kulturális hagyományokra épülő musical változatát. A testvérharcról, ármányról, tisztességről, becsületről, tisztaszívű szeretetről és bátorságról szóló történetet a Dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház táncegyüttesével kiegészülő előadás teszi új élménnyé, Vári Bertalan koreográfiájában. Matyi Ágota látványtervezését egy egészen modern színpadképpel és Hetesi Attila kortárs képzőművész által alkotott valós időben megszülető képzőművészeti alkotásokkal. Kiváló énekes színészek közreműködésével egy izgalmas crossover várja majd Dunaújváros közönségét Sipos Imre rendezésében.
 
*1847-ben jelent meg a mű, a többi díjazottal együtt
 
 

Galéria

  • 2018. 05. 27. | 17:00