Szökevény csillagok


III. Pécsi Családi Színházi Fesztivál (2015. május 23. - május 31.)

Bemutató:

Nagyszínház


Szegedi Nemzeti Színház
DALJÁTÉK GYERMEKEKNEK
Az előadás időtartama 2 óra, egy szünettel
az előadást óvodás kortól ajánljuk

Írta: CSUKÁS ISTVÁN − NAGY IMRE ERIK 
Szövegét írta CSUKÁS ISTVÁN
Zenéjét szerezte NAGY IMRE ERIK
Szegedi színpadra alkalmazta SÁNDOR JÁNOS

Fecskefiú: SZÉLPÁL SZILVESZTER, SZONDI PÉTER 
Rózsalány: HORÁK RENÁTA 
Gereblye: PISKOLTI LÁSZLÓ 
Hordó: ALTORJAY TAMÁS 
Létra: LACZÁK BOGLÁRKA 
Gazda: PÁLFI ZOLTÁN
Mostoha: VAJDA JÚLIA 
Szamár: TALETOVICS MILÁN
Dögönye, káposztasavanyító: BÖRCSÖK BÁLINT
Vaskó, vándorköszörűs: TÓTH PÉTER 
Édes dinnye király: KOCZOR KRISTÓF 
Savanyú uborka király: NAGY LÁSZLÓ
Keserű kecskeszőr király: BOCSKAI ISTVÁN 
 
Koboldok: Bolla Bence, Bujtor Krisztián, Glöckler Tamás, László Lívia, Nemes Roland, Stefanik Kata, Szabados Tímea, Szalai Alexa Rita, Szalay Olimpia, Szőke Fruzsina, Varga József
 
Közreműködik a Szegedi Szimfonikus Zenekar és a Szegedi Nemzeti Színház tánckara
 
Díszlettervező: MOLNÁR ZSUZSA 
Jelmeztervező: VARJAS ZSÓFI 
Koreográfus: VARGA JÓZSEF 
Súgó: VOJTA MARGIT 
Ügyelő: STEFANIK SÁNDOR
Zenei asszisztens: GÖRÖG ENIKŐ 
Rendezőasszisztensek: BACSA ERIKA, KAJ ÁDÁM

RENDEZŐ: SÁNDOR JÁNOS

A gazda a szemétdombra hajítja a kicsorbult gereb­lyét, a törött létrát és a lyukas hordót. Mégis dühbe gurul, mikor a szerszámok elszöknek. A béresét, Fecs­kefiút küldi utánuk, de mivel vele is rosszul bánik, a fiú csatlakozik a szökevényekhez. Hozzájuk csapódik még Rózsalány is, aki gonosz mostohája elől menekül. A zsarnok gazda és a mostoha boszorka üldözőbe ve­szi a kis csapatot. Ám amikor Meseország határához érnek, furcsa dolog történik… 
 
Fecskefiú: És hol van 
Meseország határa? 
Édes dinnye király: Itt van! 
Fecskefiú: Nem látom! 
Édes dinnye király: Persze, hogy nem látod, mivel láthatatlan! A határ is, Meseország is itt van a földön, csak nem látjuk! A határ egy láthatatlan vonal, s aki átlépi, nem hazudhat többé!
 
Csukás István meséin, a műveiből készült filmeken, televíziós sorozatokon nemzedékek nőttek fel. Olyan halhatatlan mesefigu­rákat teremtett, mint Mirr-Murr, Pom Pom vagy Süsü, a sárkány. Alkotótársa a Szökevény csillagokban a szegedi Nagy Imre Erik, számos zeneszerzői pályázat nyertese. Közös munkájukról, a gyerekközönségről, a zene jelentőségéről így vall az író: 
„Kiváló partnerre találtam Nagy Imre Erik személyében, két ok­ból is. Nagyon kevesen tudnak csak színpadi zenét írni, de még kevesebben tudnak kimondottan a gyerekeknek komponálni. Műfaji jegyeiben nem sokban különbözik a gyerekopera hagyo­mányos társától, de fontos, hogy olyannak készítsük el, hogy a kicsik megértsék, és be tudják fogadni. 
Évek óta töröm a fejemet egy ilyen munkán, mondhatni gyermek­kori indíttatású, hiszen a békéstarhosi zeneiskolában egykor én is tanultam muzsikálni. 
A gyerekek képzelete végtelen befogadóképességű, így az író tolla is jobban szárnyalhat. Ezért aztán a gyerekművekben több a varázslat, ami ismerős neki, hiszen az őt körülvevő fantá­ziavilág is varázslatos szövésű. Ebben a darabban karakteres, élő szereplővé változnak a kidobott eszközök: egy lyukas hor­dó, egy lötyögő fogú gereblye és egy kitört fokú létra. Mivel a gazda nem látja hasznukat, kidobja őket, és hibáikkal együtt kell boldogulniuk. Szerettem volna számukra egy kicsit tovább szélesíteni ezt a mesevilágot, nem csak emberek és mesebeli lények, de tárgyak megszemélyesítésével.” 
Részlet Illés Attila Csukás Istvánnal készült beszélgetéséből, szegedma.hu
 

Galéria

  • 2015. 05. 27. | 17:00