Ugrás a tartalomra

ONLINE JEGYVÁSÁRLÁS 20% kedvezménnyel KUPONKÓD:PNSZ20

Pécsi Nemzeti Színház logó
Pécsi Balett: Lúdas Matyi című előadás kiemelt képe a Pécsi Nemzeti Színházból
mesebalett egy részben

Pécsi Balett: Lúdas Matyi

Kamaraszínház

Az előadás időtartama: kb. 50 perc szünet nélkül

Bemutató: 2022. február 12., szombat


Avagy a felnőtté válás útja.
Hogyan lesz a gyermekből a becsületéért kiálló, az igazságért harcoló, humorral és értelemmel tanító példamutató Férfi? Lúdas Matyi karaktere, életrevaló furfangos ereje méltán vívja ki közel két évszázados töretlen szimpátiáját. Kinek szíve gyermekien tiszta, vele érez, s drukkol nagyon, hogy a világ erkölcsi rendje helyreálljon.

Zeneszerző: Németh Attila
Díszlettervező: Erdős Júlia Luca
Jelmeztervező: Fekete Katalin
Társkoreográfusok: Molnár Zsolt Harangozó-díjas, Szabó Márton
Rendező-koreográfus: Vincze Balázs Harangozó-díjas Érdemes művész

Lúdas Matyi: Matola Dávid / Varga Máté
Lúd: Karin Iwata / Frank Edina
Döbrögi: Koncz Péter / Molnár Zsolt
Ispán: Szabó Márton / Balogh Csongor
1.    Hajdú: Tuboly Szilárd 
2.    Hajdú: Szendrői Bence
3.    Hajdú: Erdélyi Zsombor
Kutya: José Blasco Pastor
Biri néne: Marina Pérez Ahedo
Lódoktor, kukta: Domján Kristóf
Pillangók: Horváth Réka, Frank Edina/Kis Jana Luca, Pintér Rebeka, Reetta Riikonen, Rónaki Nina
Nép: Varga Máté/ Matola Dávid, Frank Edina / Karin Iwata, Molnár Zsolt / Koncz Péter, Balogh Csongor / Szabó Márton, Marina Pérez Ahedo, Domján Kristóf, Horváth Réka, Kis Jana Luca, Pintér Rebeka, Reetta Riikonen, Rónaki Nina

A Pécsi Balett repertoárján mindig is szerepeltek a gyermek és ifjúsági korosztályt megszólító balettek. A társulat kiemelt feladatának tekinti a táncszerető és a táncot értő fiatal közönség művészeti nevelését. A fiatal korosztály számára készült előadásaik célja a minőségi szórakoztatás mellett a klasszikus művek megismertetése és újszerű interpretálása. Lúdas Matyi története a tánc nyelvén megjelenítve valódi kuriózum, Fazekas Mihály elbeszélő költeménye a magyar irodalom egyik gyöngyszeme. A Pécsi Balett gyermekeknek szóló előadásaiban a magas színvonalú tánctechnika mellett legalább olyan fontos a humor, a játékosság; a céljuk most is az, hogy elvarázsolják a kis közönséget. Lúdas Matyi tanulságos és szórakoztató története erre kitűnő inspirációt, alapanyagot ad.

Vincze Balázs rendező-koreográfusként kiválóan alkalmaz táncszínpadra ismert és közkedvelt irodalmi klasszikusokat. Nagyszerű arányérzékkel teszi követhetővé a cselekményt a tánc nyelvén. Többgyermekes édesapaként jól ért a legkisebbek nyelvén; koreográfiája, a Hófehérke és a hét törpe az utóbbi évtizedek egyik legsikeresebb mesebalettje volt. Koreográfusi ambíciókkal is rendelkező kitűnő szólistáink, Molnár Zsolt és Szabó Márton nem először vesznek részt a kreatív alkotófolyamatban. Legutóbb az ÁdámÉva c. táncszínházi előadásunkban mutatták meg sajátos táncnyelvüket, koreográfiai tehetségüket, kivételes együttműködési képességüket. A Pécsi Balett táncművészei kiemelkedő tánctudásuk mellett egyedi karakteralakítási képességgel rendelkeznek, így méltó módon képesek a táncművészet népszerűsítésére, az ifjúság színházi nevelésére, a tánc speciális, mindenki által érthető nyelvén.

A produkció a Pécsi Balett és a Pécsi Nemzeti Színház koprodukciójában, az EMMI és az NKA támogatásával valósul meg.