Ugrás a tartalomra

JEGYVÁSÁRLÁS online

Pécsi Nemzeti Színház logó
Pécsi Balett: Faust, az elkárhozott című előadás kiemelt képe a Pécsi Nemzeti Színházból
táncdráma két felvonásban

Pécsi Balett: Faust, az elkárhozott

Nagyszínház

Az előadás időtartama: kétszer 60 perc (egy szünettel)

Bemutató: 2023. szeptember 16.


Dubrovay László Kossuth-díjas Érdemes művész: Faust, az elkárhozott című táncdrámájának ősbemutatója a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében valósult meg 2016-ban a Müpában. A Goethe remekművének ihletésére készült nagyszabású produkció a 2023/24-es évadban debütál a Pécsi Nemzeti Színház nagyszínpadán. Dubrovay László csodálatos és magával ragadó zeneműve látványos színpadképpel és jól követhető cselekménnyel elevenedik meg a Pécsi Balett táncművészeinek szenvedélyes előadásában, Vincze Balázs rendezésében és koreográfiájával. A lenyűgöző produkció igazi csemege a zene, a tánc és az irodalom rajongói számára egyaránt.


Zeneszerző: Dubrovay László Kossuth-díjas, Erkel-díjas Érdemes művész, a Nemzet Művésze
Díszlet- és jelmeztervező: Molnár Zsuzsa
Dramaturg: Molnár Zsuzsa, Uhrik Teodóra Kossuth-díjas, Liszt-díjas Érdemes művész
A koreográfus asszisztense: Ujvári Katalin Harangozó-díjas, Kovács Zsuzsanna
Rendező-koreográfus: Vincze Balázs Harangozó-díjas, Imre Zoltán- és Seregi-díjas Érdemes művész

Felvételről közreműködik a Szent István Filharmonikusok, vezényel Záborszky Kálmán Kossuth- és Liszt-díjas Kiváló művész


Faust: Molnár Zsolt Harangozó-díjas
Mefisztó: Koncz Péter
Istenúrfi: Balogh Csongor
Margit: Karin Iwata
Afrodité: Frank Edina
Fehér angyalok: Pintér Rebeka, Tuboly Szilárd
Fekete angyalok: Rónaki Nina, Szabó Márton 
Ikarosz: Matola Dávid
Plutus: José Blasco Pastor
Bálint, Margit testvére: Matola Dávid 
Nimfák: Horváth Réka Annamária, Karin Iwata, Pintér Rebeka, Reetta Riikonen, Rónaki Nina, valamint Andrasics Alexa, a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakgimnázium növendéke
Alvilági nép / Világi nép: Horváth Réka Annamária, Karin Iwata, Reetta Riikonen, Domján Kristóf, Matola Dávid, Szendrői Bence, Varga Máté,
valamint Andrasics Alexa és Nagy Natália, a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakgimnázium növendékei


„Nagy megtiszteltetés és felelősség egy kortárs zeneszerző mesterművéhez elsőként koreográfiát készíteni. Dubrovay László Faustja monumentális, szinopszisa aprólékosan részletezett, elképesztően színes, a zenemű szinte tánc nélkül is vizualizálható. Ez bizonyos szempontból segített, de ugyanakkor extra feladat elé is állított, hiszen a saját elképzeléseimet úgy kellett összhangba hoznom a zeneszerzőjével, hogy végül a kettőnk víziója eggyé váljon. A Pécsi Balett repertoárjának visszatérő szereplői a nagy klasszikusok mellett a kortárs magyar zeneszerzők művei. Számos alkalommal dolgoztam már én is kortárs szerzővel, csakhogy akkor a koreográfiai folyamat részeként íródott a zene. Most nem én diktáltam, de örömmel léptem be Laci bácsi világába, mert hihetetlenül izgalmas, szenvedélyes és dinamikus. Személyisége legalább annyira inspirált, mint Faust bolyongása, szerelmei és pokoljárása. Óriási öröm számomra, hogy ezt a nagyszabású táncdrámát anyaszínházunk, a Pécsi Nemzeti Színház közönsége is megtekintheti a 2023/24-es évadban.”
Vincze Balázs rendező-koreográfus


„Öreg korában ki ne gondolna arra, milyen lenne az összegyűjtött tapasztalatok, ismeretek birtokában megfiatalodni, még egyszer élvezni a fiatalság minden vonzerejét, végigélni az új élet által kínált sokféle szépséget, gazdagságot? Goethe Faustja ezért a célért szövetségre lép az ördöggel, halála után testét a pokoli erők rendelkezésére bocsátja. De egy tisztességes, becsületes, példamutató élet után az elkárhozás megtörténhet? Győzhetnek a gonosz erők? Erre a kérdésre válaszol a táncdráma.
Zenéje az elmúlt 70 év egyik legnagyobb szabású eredeti balett-kompozíciója. A cselekmény dramaturgiája számomra lehetőséget nyújtott sokféle hangvétel, gesztus-és mozdulat gazdag zenei anyag megteremtésére, amely szolgálja a tánc és a mozgás közlésrendszerével együtt a harmonikus színpadi megvalósítást.”
Dubrovay László zeneszerző


Fotó: Pesti András
Grafika: Rajnai Richárd


A produkció a 2023/24-es évadban a Pécsi Balett és a Pécsi Nemzeti Színház együttműködésében jön létre.

Az előadás ősbemutatója a Müpa szervezésében valósult meg 2016-ban a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében.


 

 

 


A XVII. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó a Pécsi Balett és a Pécsi Nemzeti Színház koprodukciójában valósul meg.

 A Faust, az elkárhozott felújítását 2023-ban és a XVII. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó megvalósítását a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.