Még közel hozzád


a Teatrul Clasic Ioan Slavici Arad vendégjátéka

Bemutató:

Kamaraszínház


Az előadás időtartama: 1 óra 20 perc
Román nyelven, magyar felirattal

„Még melletted”- adaptáció John Cariani: Almost Maine című drámája alapján
 
Rendező: Antonella Cornici
Fordító: Cristian Juncu
 
SZEREPOSZTÁS:
  • GINETTE az elején - CECILIA DONAT
  • Ő (DANIEL PETE HARDING a végén) - LOVAS ZOLTÁN 
  • NŐ (MARLYN), SANDRINE - ALINA DANCIU
  • STEVE - ANDREI ELEK
  • JIMMY - MARIAN PARFENI
  • GLORY, GAYLE - CARMEN VLAGA-BOGDAN
  • EAST, LENDALL - IOAN PETER
  • GINETTE a végén - ANGELA PETREAN-VARJASI
  • PETE az elején - CĂLIN STANCIU JR.
Szövegkönyv- Doru Păcurar
Koreográfia és színpadi mozgás- Andrea Gavriliu
Zenei aláfestés- Bobo Burlăcianu
Video design- Lucian Matei
Fénytervezés- Lucian Moga mérnök
Rendezőasszisztens- Ionel Bulbuc
Világosítók- Cornel Dume/ Horaţiu Maftei
Hangosító- George Dancu
Grafika/fotó- Laurian Popa
Művezető- Ion Stan mérnök
Kellék- Florica Valea, Öltöztető- Erica Neteda, Smink- Brenda Basiszta
Gépészek- Attila Knapik/ Iosif Tari/ Vasile Vurdea/Gheorghe Rad/ Dalian Iorga/  Marius Catană, Asztalos- Ştefan Hodoşan, Kárpitos- Mircea Dimed
Géptechnikus- Dan Petcuţ
 
JOHN CARIANI
Színész, filmszínész, drámaíró, 1979. július 23-án született, Presque Isle városában, Maine államban, az Egyesült Államok észak-keleti részén. Már gyerekkorában, iskolai szereplései révén kapcsolatba kerül a színpaddal.
Később történelem szakon szerez diplomát az egyetemen, de a színház varázsa letéríti az eredetileg megálmodott tanári pályáról. Három évig volt gyakornok a Springfield-i Stage Westen, majd New Yorkba költözik, ahol szerepet kap különböző színpadi és televíziós produkciókban, melyek közül talán a legismertebb a nagy sikerű televíziós sorozat a Törvény és rend.
A visszaigazolás 2004-ben jön el a Motel szereppel, amelyet a Broadway-n játszott Sólem Alechem: Hegedűs a háztetőn című musicaljében. Ezzel a szereppel nevezték a Tony díjkiosztó gálán a legjobb férfi szereplőnek járó díjra és nyerte el a The Outer Critics Circle Award (mely az írásaikat New Yorko kívül megjelentető kritikusok szövetsége) díját. 
Ugyancsak a 2004-es évben debütál drámaíróként is. Almost Maine című darabját a Portland Stage Company mutatja be. Két évvel később a Darly Roth Theatre (mely az Off Brodway színházak közül való) is színpadra viszi nagy közönségsikerrel.
 
ALMOST, MAINE!
Az Almost Maine-ben Cariani egy olyan társadalmi osztály életét mutatja be, mely ritkán kerül az amerikai drámaírók tollhegyére. Szereplői egy kisváros lakói New England állam legészakibb csücskéből, a kanadai határ közvetlen szomszédságából, kiknek életét a kicsit ellenséges, de ugyanakkor gyönyörű környezet formálja, melyben élnek. Cariani direkt kihangsúlyozza a formál és deformált közti különbséget. Jóllehet több notórius amerikai drámaíró is választotta már témájául, hogy az amerikai vidéki emberek életéről írjon, kiemelve a vad, erőszakos jellemüket, Cariani viszont, ezzel ellentétben teljesen máshogy látja a dolgokat. Ha nem is tökéletesek, de számára Almost Maine lakói tiszta lelkek, akik egy hozzájuk hasonló rokon lelket keresnek, akivel elűzzék magányukat a széles nagy amerikai pusztaságban.
A szerző azt nyilatkozta, hogy: „Almost Maine a Maine állam északi részén élő emberekhez szól. Valószínűleg többen megdöbbentek ettől a ténytől és főleg attól, hogy nem akarom rossz színben feltüntetni sem őket, sem a városukat.” Ellenkezőleg, a darab megtestesíti Cariani véleményét a szülőföldjéről. „Végtelen égbolt, gyönyörű farmok, csodálatos emberek, mindent beborító telek, tágas tér és rengeteg tennivaló.” A darabhoz fűzött előszóban a szerző azt nyilatkozta: „A Maine-ben élő emberek rendes, tisztességes emberek, akik nem ismerik a cinizmust, a szarkazmust. Okosak, közvetlenek és szívből szólnak. És főként törődnek egymással.”
Különleges módon kezeli Cariani ezeket az élettörténeteket. „Mindegyik története gy tetőpontba torkollik, egy varázslatos pillanathoz érkezik. A jelenetek ugyanabban a napszakban játszódnak, este, mikor az óra pontban kilencet üt, mikor az éjszaka közeledtével az északi fényviszonyok közepette egy varázslatos légkör keletkezik. (…) Erről akarok beszélni a darabban, erről a pillanatról és arról, hogy mi minden történhet az emberekkel egy másodperc töredéke alatt, két szívdobbanás között.”
 
ANTONELLA CORNICI
„Azért döntöttem úgy, hogy színpadra viszem Cariani szövegét, mert történetei nagyon gyorsan célba találnak nálunk, mégpedig egyenesen a lelkünkbe. Érzelmesek a történetei és olyan szépen beszélnek a szerelemről. Mi, emberek oly sokféleképpen beszélünk a szerelemről, az is előfordul néha, hogy szomorúak vagyunk, de mindig ott a remény, hogy holnap majd jobb lesz, holnap boldogok leszünk. És tulajdonképpen mi mindnyájan: Toni, Zoli, Cecilia, Alina, Andrei, Marian, Carmen, Pit, Angela, Calin Jr erről beszélünk itt.
Másodszor vagyok Aradon és dolgozom ezekkel az emberekkel, akiket nagyon közel érzek magamhoz. Jól érzem itt magam és a színészek, technikai személyzet és a nézők mind nagyon kedvesek a számomra. És remélem, hogy egy adott pillanatban mind közelebb kerülünk egymáshoz. 
  • 2016. 03. 5. | 19:00