Ugrás a tartalomra

Támogassa Társulatunkat adója 1%-val!

Pécsi Nemzeti Színház logó
Magyar Állami Népi Együttes: Idesereglik, ami tovatűnt című előadás kiemelt képe a Pécsi Nemzeti Színházból
A XV. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó előadása

Magyar Állami Népi Együttes: Idesereglik, ami tovatűnt

Nagyszínház

Bemutató: 2021. szeptember 21.


Idesereglik, ami tovatűnt - Óda az énekes madárhoz

Vajon kik azok a fiatal nők és férfiak, akiket a Magyar Állami Népi Együttes Idesereglik, ami tovatűnt – Óda az énekes madárhozelőadásán a színpadon láthatunk? Honnan jöttek, hová tartanak, miért visel közülük néhány hátizsákot? 
Tulajdonképpen könnyű a válasz: a Tisztelt Néző olyan kitűnő, sokoldalú előadóművészeket láthat, akik rajongva szeretik a folklórt, miközben a mában élnek, és művészetükkel a ma emberét akarják megszólítani. Nincs ebben ellentmondás, mert az autentikus néptáncok, a népzene, a dalok, a Tamási-szövegek olyan emberi érzéseket közvetítenek, amelyek soha nem kopnak ki a divatból, még akkor sem, ha azokat folyamatosan változó élethelyzetek váltják ki. E változások ugyanis leginkább csak felszínváltozások, melyek közepette a folklór az emberi lélek mélyére hatol, és mindemellett képes a múlt mélységes mély kútjából és az aktuális kor megkívánta új formákból folyamatosan újrateremteni magát.
A hátizsák és a tornacipő a ma népviselete: leginkább gyalog járó, kíváncsi, nyitott, érdeklődő (fiatal) emberek hordják. Az Idesereglik, ami tovatűnt – Óda az énekes madárhozTamási Áron eredeti műve nyomán készült (nép)zenés-(nép)táncos színházi feldolgozásában az autentikus folklór – újszerűen, szokatlanul – kortársszínházi játékstílussal kerül szerves egységbe. Az így létrejött komplex színpadi nyelvezetben magától értetődő természetességgel mutatkozik meg az élő folklór örök aktualitása. A ma játszódó történetben kihűlt kapcsolatban kínlódik két negyven felé közeledő pár. A nők, Eszter és Regina már szeretnének megállapodni; a férfiak, Lukács és Máté „életkezdési dilemmában” őrlődnek: halogatják a családalapítást, mert előbb stabil egzisztenciát akarnak teremteni. A párkapcsolati válságban a nők elvarjúsodnak, a férfiak a pohár felé nyúlnak, és élvezetek hajszolásáról ábrándoznak. Mindkét párnak két tizenéves fiataltól kell megtanulnia, hogy az embert boldoggá csakis az őszinte, tiszta szerelem teszi, és csak az adhat az életkezdéshez elegendő bátorságot.

Tamási Áron Énekes madár című színműve nyomán írta: Kutszegi Csaba

Az előadáson idézetek hangzanak el József Attila, Juhász Gyula, Petőfi Sándor, William Shakespeare és Weöres Sándor írásaiból és egy jakut hősi énekből.

Zeneszerző: Pál István Szalonna
Koreográfusasszisztensek: Módosné Almási Berta, Bacsó Lilla, Farkas Fanni
Koreográfusok: Darabos Péter, Mihályi Gábor, Módos Máté, ifj. Zsuráfszky Zoltán

Látványtervező: Árvai György
Jelmeztervező: Szűcs Edit
Fény: Fodor Zoltán
Hang: Szabó Péter
Videoanimáció: Korai Zsolt
Színészmesterség: Csábi Anna
A rendező munkatársa: Kutszegi Csaba

Rendező-koreográfus: Mihályi Gábor

Előadja: a Magyar Állami Népi Együttes tánckara és zenekara

Főszereplők:

Gondos Eszter, nő,negyvenfelé: Lévay Andrea
Gondos Regina, nő, negyvenfelé: Hetényi-Kulcsár Klára
Gondos Magdolna, tizenéves lány: Aranyos Norina
Bakk Lukács, férfi, negyvenfelé: Kiss Balázs
Préda Máté, férfi, negyvenfelé: Farkas Máté
Kömény Móka, tizenéves fiú: Szabó Zsombor
Kömény Ignácné, Móka anyja: Farkas Fanni
Pap: Pálffy Zoárd
Boszorkány: Jávor Katalin
Kikiáltó: Karé Árpád

Zenekarvezető: Radics Ferenc
Tánckarvezető: Ágfalvi György
Tánckari asszisztensek: Borbély Beatrix, Jávor Katalin, Farkas Máté, ifj. Zsuráfszky Zoltán
Művészeti vezető: Pál István Szalonna
Együttesvezető: Mihályi Gábor


A Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó a Pécsi Balett és a Pécsi Nemzeti Színház együttműködésében, a Nemzeti Kulturális Alap és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával jött létre. A fesztivál szakmai együttműködő partnere a Nemzeti Táncszínház