A jelenleg érvényben lévő rendelkezések szerint előadásaink védettségi igazolvány nélkül is látogathatók.

PNSZ logó

mesebalett egy felvonásban
Pécsi Balett

Lúdas Matyi

Kamaraszínház

Bemutató: 2022. február 12., szombat

Következő előadások:

2022. 02. 12. 17:00
Premier / A-B bérlet (Kamaraszínház)

Díszlettervező: Erdős Júlia Luca
Jelmeztervező: Fekete Katalin
Társkoreográfusok: Molnár Zsolt Harangozó-díjas, Szabó Márton
Rendező-koreográfus: Vincze Balázs Harangozó-díjas Érdemes művész

A Pécsi Balett repertoárján mindig is szerepeltek a gyermek és ifjúsági korosztályt megszólító balettek. A társulat kiemelt feladatának tekinti a táncszerető és a táncot értő fiatal közönség művészeti nevelését. A fiatal korosztály számára készült előadásaik célja a minőségi szórakoztatás mellett a klasszikus művek megismertetése és újszerű interpretálása. Lúdas Matyi története a tánc nyelvén megjelenítve valódi kuriózum, Fazekas Mihály elbeszélő költeménye a magyar irodalom egyik gyöngyszeme. A Pécsi Balett gyermekeknek szóló előadásaiban a magas színvonalú tánctechnika mellett legalább olyan fontos a humor, a játékosság; a céljuk most is az, hogy elvarázsolják a kis közönséget. Lúdas Matyi tanulságos és szórakoztató története erre kitűnő inspirációt, alapanyagot ad.

Vincze Balázs rendező-koreográfusként kiválóan alkalmaz táncszínpadra ismert és közkedvelt irodalmi klasszikusokat. Nagyszerű arányérzékkel teszi követhetővé a cselekményt a tánc nyelvén. Többgyermekes édesapaként jól ért a legkisebbek nyelvén; koreográfiája, a Hófehérke és a hét törpe az utóbbi évek egyik legsikeresebb mesebalettje volt. Koreográfusi ambíciókkal is rendelkező kitűnő szólistáink, Molnár Zsolt és Szabó Márton nem először vesznek részt a kreatív alkotófolyamatban. Legutóbb az ÁdámÉva c. táncszínházi előadásunkban mutatták meg sajátos táncnyelvüket, koreográfiai tehetségüket, kivételes együttműködési képességüket.

A Pécsi Balett táncművészei kiemelkedő tánctudásuk mellet egyedi karakteralakítási képességgel rendelkeznek, így méltó módon képesek a táncművészet népszerűsítésére, az ifjúság színházi nevelésére, a tánc speciális, mindenki által érthető nyelvén.

A produkció a Pécsi Balett és a Pécsi Nemzeti Színház koprodukciójában, az EMMI és az NKA támogatásával valósul meg.