Ugrás a tartalomra

JEGYVÁSÁRLÁS online

Pécsi Nemzeti Színház logó
Királyrák krumplifészekben című előadás kiemelt képe a Pécsi Nemzeti Színházból
komédia egy részben
Pål Mangor Kvammen - Torfinn Nag - Jon Arne Sægrov - Per Inge Torkelsen

Királyrák krumplifészekben

Pécsi Horvát Színház | Anna utca 17.

Rendező:
Böhm György
Fordította: Deres Péter

Az előadás időtartama: 90 perc szünet nélkül

Bemutató: 2022. november 12.


Az előadás helyszíne a Pécsi Horvát Színház (Pécs, Anna utca 17.)

Igen, tisztelt Hölgyek és Urak, kedves Nézőink, ők ketten (Vári Éva és Uhrik Teodóra) a főszereplői, a szereplői ennek a komédiának. Tulajdonképpen többet nem is kellene írni erről az előadásról, mert ez a két név szinte mindent elárul! És garancia egy csodálatosan pazar színházi estére!

Kortárs norvég dráma, méghozzá olyan, amely két nyolcvanéves, a mosedotteni idősek otthona lakójáról szól. Egy szoba, két ágy, benne egy tehetős, hajdani golden girl és egy exszakácsnő. Két eltérő emberi sors keresztezi egymás, holott normál esetben nincs metszéspontjuk. A páros egyik résztvevője az élet vaskos örömeire kihegyezett Maggi, aki végre egyedül élvezhetné otthonbéli szobáját, mert szobatársa, Mrs. Orkanger az éjjel jobblétre szenderült. Éppen csak leszállna rá az első nyugodt éj, amikor bekopog az ajtón, majd be is nyomul a páros másik tagja, egy jól öltözött hölgy, Lillemor. A darab az ő „nagy találkozásuk” története. És még Lillemor leánykori szerelme, Georg is beköltözik az otthonba, aki közös ellenséggé válik.  

Hol kicsit bánatos, hol meg nagyon is nevettető komédia. 

Két remek szerep, már mestersége csúcsán álló, „érett” színésznő számára. 


Két csodálatos művésznő, a két Kossuth-díjas: Vári Éva és Uhrik Teodóra jutalomjátéka a kétszereplős kortárs norvég komédia, melynek bemutatója a Pécsi Nemzeti Színház új játszóhelyén, a Pécsi Horvát Színházban lesz 2022. november 12-én. A két minden létező szakmai elismerést, díjat magáénak tudó művésznő méltán a pécsiek nagy kedvence, bár munkásságuk jelentősen túl mutat a város határain. Vári Éva újra rendszeresen anyaszínházában játszik, Uhrik Teodóra pedig nem először bizonyít prózai szerepben, nagyszerűen.

Az idősotthonban játszódó színdarab ízig vérig komédia, két végletesen ellentétes karakter, tűz és víz harca. A komédia két hőse Maggi és Lillemor, két idős hölgy, akik közös szobában kénytelenek életük hátralevő részét tölteni a mosedotteni idősek otthonában. Látszólag mindenben különböznek egymástól. Azonban az elegáns úrinő és az élet vaskos örömeit élvező asszony sorsa közös lesz egy szemvillanás alatt. Hiába harcolnak egymással a rég megszokott dolgaikért, rá kell jönniük, hogy a harc értelmetlen, a tét nem létezik.

Az előadás magával ragadó, mesés történet arról, hogy sem az ellentétek, sem a társadalmi különbségek nem számítanak, az új és kiszolgáltatott élethelyzet izgalmakat, kalandokat rejt, amelyek felfedezésére kénytelenek közösen indulni. Sok humorral fűszerezve, komikus és tragikomikus jelenetek sorával mutatják meg, hogy a magány, az egyedüllét a legnagyobb ellenség, hiszen az ember társas lény.

A pécsi előadás Deres Péter fordításában kerül színre a Jászai Mari- és Nádasdy Kálmán-díjas Böhm György rendezésében.

A Királyrák krumplifészekben című komédiát Magyarországon a THEATRUM MUNDI Színházi és Irodalmi Ügynökség képviseli. www.theatrum-mundi.hu

Díszlet- és jelmeztervező: Michac Gábor
Rendezőasszisztens, ügyelő:
Nagy Írisz
Súgó:
Tilesch Tamara