Győri Balett: QUEEN-Balett


balett

Bemutató:

Nagyszínház


VI. PÉCSI NEMZETKÖZI TÁNCTALÁLKOZÓ 2012. SZEPTEMBER 27. 19.00

 

Jelmez, koreográfia: Ben van Cauwenbergh 

Zene: Queen 
Színpad, látvány: Dmitrij Simkin 
Asszisztensek: Marek Tuma, Michael Kropf, Velekei László,  Fuchs Renáta 
Fény: Ben van Cauwenbergh, Hécz Péter 
Igazgató: Kiss János Kossuth-, Liszt- és Hevesi-díjas balettművész, Érdemes Művész
 
Táncolják:
Alexey Dolbilov, Artem Pozdeev, Berzéki Melinda, Csősz Kristóf, Daichi Uematsu, Fuchs Renáta, Gyurmánczi Diána, Hancz Alexandra, Hardi Beatrix, Hegyi Réka, Horváth István, Horváth Kada, Horváth Krisztián, Jekli Zoltán, Kiss Attila, Matuza Adrienn, Pátkai Balázs Harangozó-díjas, Sebestyén Bálint Harangozó-díjas, Szalai Judit, Szalai Emese, Szanyi Tamás, Szendrei Georgina, Tüű Barbara, Varga Ágnes
 
A Queen rock együttes zenei stílusvilágát lehetetlen egy szóval jellemezni. Része a rock-and-roll és a funk, a népzene, a blues és a komolyzene elemei. Ennek a zenének a zsenialitása nyilvánvalóvá válik, ha tudatosítjuk, mennyi nemzedékre hatott ez a zene.
 
A belga koreográfus, Ben van Cauwenbergh – korábban a wiesbadeni, jelenleg az esseni Aalto Balett Színház balett igazgatója – ihletet merített a Queen együttes sokarcú zenéjéből és elevenségéből, valamint Freddie Mercury egyéniségéből. 2004-ben páratlan produkciót hozott létre, amely ötvözi a rockzenét és a klasszikus balett esztétikáját. Ez az előadás főleg a szerelemről (Love Of My Life), a rock-and-roll aranykoráról (Crazy Little Thing Called Love), a groteszkről (Lazing On A Sunday Afternoon) és egy izgalmas, bűnügyi légkörről szól (Another One Bites The Dust). A zárójelenet kompozíciója rekviem Freddie Mercuryért és búcsúja közönségétől (Who Wants To Live Forever).
 
Fotó: Dusa Gábor, Laposa Tibor
 
A VI. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó létrehozását támogatta:
E.ON a Pécsi Balett kiemelt támogatója
Nemzeti Kulturális Alap, Emberi Erőforrások Minisztériuma, 
Pécs M. J. Város Önkormányzata, Szigetvári Takarék
  • 2012. 09. 27. | 19:00