Ugrás a tartalomra

ONLINE JEGYVÁSÁRLÁS 20% kedvezménnyel KUPONKÓD:PNSZ20

Pécsi Nemzeti Színház logó
Furcsa pár című előadás kiemelt képe a Pécsi Nemzeti Színházból
komédia két felvonásban
Neil Simon

Furcsa pár

Nagyszínház

Fordította: Örkény István
Rendező: Bagó Bertalan

Az előadás időtartama: kb. 2 óra 20 perc (egy szünettel)

Bemutató: 2023. október 14.

Következő előadások:

2024. 05. 23. 19:00
2024. 05. 24. 19:00

A Furcsa pár című művet Neil Simon eredetileg színdarabnak írta, de a műből készült filmnek a forgatókönyvét is ő készítette el. A film két főszereplőjének, Walter Matthaunak és Jack Lemmonnak a feledhetetlen játéka világszerte ismerté tette a művet, aminek színpadi változata már évtizedek óta folyamatosan jelen van a magyarországi színházak repertoárjában.

Színházunk - a Jászai Mari-díjas Bagó Bertalan rendezésében - 2023 októberében mutatja be a Nagyszínházban a művet.

„Az én nézőpontom, hogy »az élet mennyire szomorú és milyen vidám. "Nem tudok elképzelni olyan humoros helyzetet, amelyben ne lenne valamilyen fájdalom is. Régebben mindig azt kérdeztem: Milyen egy vicces szituáció? Ma azt kérdezem: Milyen egy szomorú szituáció, és hogyan tudnám azt humorosan elmesélni?” – magyaráz a szerző arról, hogyan írja műveit.

S íme egy szomorú szituáció: tönkremegy egy ember házassága. Nem csak éppen hogy, hanem annyira, hogy kénytelen elköltözni otthonról, a családjától. Ez fájdalmas, s Felix – a rettenetes helyzetbe került emberünk legjobb barátjánál, aki befogadja őt, Oscarnál – nem is rejti véka alá fájdalmát: sír, valóságos könnyekkel, csillapíthatatlanul. Talán kissé túlságosan is csillapíthatatlanul. Majd házimunkába fojtja szörnyű bánatát. Folyamatos házimunkába. Aztán beszél, kérdez, beszél, elapadhatatlanul. Főz, csiszatol, beszél, porszívóz, magyaráz, sír – vég nélkül.

Kell-e ennél a helyzetnél több egy fergeteges vígjátékhoz? Néhány remek színész, egy értő rendező, aki ráncba szedi a megannyi pótcselekvéstől saját magát egyre lejjebb húzó spirálba hajszoló Felixet és a gutaütés szélére sodródó Oscart, meg pár barátot, egy-két hölgyet…

Garantált a siker! Nem lesz senki a nézőtéren, aki legalább egyszer-kétszer ne ismerne magára előadás közben! De mivel másokkal történik, oly könnyű szívből kacagni, harsányan röhögni – sírva nevetni.

Nem akarunk különösebb eszmeiséget belemagyarázni abba, miért mutatjuk be ezt a művet. Egyszerűen: csak mert jó. Mert mindenkinek igénye van a nevetésre.

A műfordítás Örkény István örököseinek engedélyével kerül előadásra, a Proscenium Szerzői Ügynökség közvetítésével.
A színdarabot Magyarországon a THEATRUM MUNDI Színházi és Irodalmi Ügynökség képviseli

www.theatrum-mundi.hu

Díszlet- és jelmeztervező: Vereckei Rita
Rendezőasszisztens:
Ahmann Tímea
Súgó:
Juhász Piroska
Ügyelő:
Krajcsovics Csaba