Frenák Pál Társulat: X&Y BATTEMENT DE COEUR


VII. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó

Bemutató:

Kamaraszínház


X és Y kromoszóma, Ádám és Éva. 

Genetikai kódok romantikus találkozása és párkapcsolatok mutációi a dobogó szívek laboratóriumában…

 

Frenák Pál új előadásának tere monokróm, minimalista, futurisztikus – a koreográfus által megálmodott és tervezett díszlet egy különleges fehér hálórendszer, olyan, akár egy képzőművészeti installáció, mégis nagyon is eleven, folyamatosan mozgásban van és reagál a táncosok mozgására. A fehér hálórendszerben pedig ott az ember, a férfi és a nő, tele kérdésekkel és kételyekkel. Függés és függőség, belegabalyodás és kapaszkodás, egyensúlyozás és lebegés, szakadás, elszakadás és szakítás: az x&y emberi viszonyok bonyolult hálózata és egy különös teremtéstörténet. 

 

Frenák Pál a duó-szerkezet és a párkapcsolati viszonyok kapcsán így fogalmaz: „az ember nem sok dolgot választhat az életében, ám azt mindenképpen, hogy kivel éli le az életét, ki az, akivel megosztja azt. A saját tapasztalataim alapján azt vettem észre, hogy azok az emberek, akik párban vannak és képesek nagyon őszintén rezonálni egymásra, tovább élnek. Ebben a darabban futurista dimenzióba vetítek egy párt, akik lehetnek Isten teremtményei, vagy Isten teremtményeinek a teremtményei, lombikbébik, egymásra mechanikusan reagáló, érzelmeket alig mutató robotlények. Rómeók, Júliák, Ádámok, Évák, hímek, nőstények, szeretők, sorstársak, túlélők - miközben látni a szemükben, hogy valami nem stimmel velük.”

 

Koreográfia és szcenográfia: FRENÁK Pál

Koreográfus-asszisztens: Nelson REGUERA


Előadók:
Marie-Julie DEBEAULIEU, HOLODA Péter, FRENÁK Pál, NAGY Dávid

Zene: Parabryo

Jelmez: SZŰCS Edit

Fény: MARTON János

Hang: HAJAS Attila

Színpad és alpintechnika: ZOLTAI György

Produkciós menedzser: JUHÁSZ Dóra

 

Fotók: Boczkó Tamás

 

Támogatók: Mozgó Ház Alapítvány – Flórián Műhely, Scene Nationale d'Evreux-Louviers, Région Nord-Pas de Calais, NKA, Trafó Kortárs Művészetek Háza

  • 2013. 09. 21. | 19:00