Frenák Pál Társulat | Szegedi Kortárs Balett


XII. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó

Bemutató:

Kamaraszínház


1. rész | Frenák Pál Társulat: fa_UN
 
Hogyan lehet valakinek világa? Mitől válik az életünk tényleg a saját életünkké? A fa_UN címében egyszerre merít a faun szóból, ám méginkább a Deleuze-i értelemben vett világ, azaz univerzum kifejezésből és a francia un, azaz egy szóból, amely azt jelöli, hogy egy, egyetlen karakter/jelenség/minőség áll a koreográfia fókuszában.
Különleges függesztett hálórendszer, hihetetlen dinamika –generációk felkavaró találkozásán keresztül a koreográfia újraértelmezett, örökérvényű egységet teremt a női és férfi, a fiatal és öreg, az állati és emberi oldal között. 
 
Koreográfia és koncepció: Frenák Pál
Hang: Hajas Attila
Fény: Marton János
Színpad: Zoltai György
Zene: Gryllus Ábris, Farkas Miklós
 
Táncolják:
Frenák Pál
Esterházy Fanni
Maurer Milán
 
Fotó: Boczkó Tamás
 
2. rész | Szegedi Kortárs Balett: Tavaszi áldozat 
 
Múltjuk hordalékain élő emberek élnek együtt, egymás mellett egy közösségben, melynek valójában semmi célja nincs, csak önmagába zártan létezik.  Maguk sem tudják, hova tart mindez, de egyre elviselhetetlenebbé válik a kiúttalanság: együtt kell döntésre jutniuk, hogy megrepedjen az állandóság burka, hogy ki tudjanak törni egy másik létezés felé. Fájdalmas a felismerés, hogy az új, jobb világ születéséhez közös áldozathozatalra van szükség. 
Sztravinszkij „rítusát” most a 21. század szemszögéből újrafogalmazva láthatjuk: mit jelenthet a megváltás, a feláldozás és az áldozattá válás a mai kor emberének.  Egy közösség, mely lassan felemészti önmagát, felszámolja a múltat, de nincs helyette semmiféle jövőképe, így nem marad számára más, mint áldozattá válva bizonyítani létezésének és halálának értelmét. 
 
Zene: Igor Sztravinszkij
Jelmez: Bianca Jeremias Imelda
Fény: Stadler Ferenc
Konzultáns: Almási-Tóth András
Koreográfus: Juronics Tamás
 
Táncolják: Szigyártó Szandra, Kiss Róbert, Takács Zsófia, Claudia Elvetico, Hegedűs Tamás, Horváth M. Gergő, Czár Gergely, Bocsi Petra, Vincze Lotár, Aradi Zsolt, Nier Janka, Kovács Enikő, Bacsó Gabriella, Wéninger Dalma
 
Fotó: Tarnavölgyi Zoltán
 

A XII. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó létrehozását támogatta:
a Nemzeti Kulturális Alap és az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

  • 2018. 09. 17. | 19:00