Frenák Pál Társulat | Közép-Európa Táncszínház


X. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó

Bemutató:

Kamaraszínház


1. rész | Frenák Pál Társulat: Lutte
 
hossza: kb. 60 perc
 
előadók: a Frenák Pál Társulat táncművészei  
 
koreográfia, koncepció: Frenák Pál
zene: Gryllus Ábris, Farkas Miklós
fény: Marton János
hang: Hajas Attila
színpad- és alpintechnika: Zoltai György
 
Lutte. Küzdelem,harc, erő, revolúció.
Egymásnak - magunknak feszülés, felülkerekedés és legyőzetés. A Frenák Pál Társulat új előadásában egy birkózószőnyeg jelöli ki a nagyon is emberi küzdelem terét – a küzdő felek pedig egyszerre ütköznek össze egymással és önmagukkal. Saját törékenységük ellen harcolnak, a küzdelemben saját magukon kerekednek felül és saját magukkal szemben maradnak alul. A skandináv mitológia letisztultságából, motívumaiból és a harcművészetek brutális erejéből, formanyelvéből egyaránt inspirációt merítő LUTTE fontos előadás a társulat életében, hiszen a kreációban ez alkalommal a megszokottnál is nagyobb teret és szabadságot kap egy új táncos generáció.
 
A pécsi bemutatót különlegessé teszi, hogy az előadás azonnal, alig néhány nappal a budapesti premier után érkezik a fesztiválra.
 
2. rész | Közép-Európa Táncszínház: Horda
 
hossza: kb. 60 perc
 
A Közép-Európa Táncszínház és a Nemzeti Táncszínház közös produkciója
 
előadók: Hargitai Mariann, Horváth Adrienn, Ivanov Gábor, Jakab Zsanett, Kovács Péter, Kun Attila, Mádi László, Wéninger Dalma
 
koreográfus: Kun Attila
zene: Lajkó Félix
díszlet-jelmez: Kiss Julcsi
fény: Fogarasi Zoltán
dramaturg: Lisztóczky Hajnalka
asszisztens: Fodor Katalin
 
A társulat repertoárjának e meghatározó darabja az egyetlen Lajkó Félix-zenére készült - e tény mindezidáig kuriózum a hazai kulturális életben - egész estés táncelőadás a zeneszerző nyolc zenei tételére épül, melyek más-más ihletettséggel mesélnek rólunk, a kenyérharcról, a bizalom megszületéséről, a pillangó röptéről, a természettől eltávolodott egyén lemoshatatlan városi mocskáról, a hatalom extatikus gyönyöréről, a haragról, a pusztító és tehetetlen dühről, a megértésről, az elfogadásról, a családról, a közösségről. A címben szereplő horda szó többféleképpen értelmezhető. Egyrészt azon emberek kis közössége, akik az élet élhetőségéért csoportokat alakítanak ki, másrészt az a pusztító emberhorda, akik valamilyen megfogalmazhatatlan késztetést követve lerombolják saját életterüket.
 
Horda | Fotó: Dusa Gábor
 
A X. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó fő támogatója a Nemzeti Kulturális Alap.
 
  • 2016. 09. 28. | 19:00