PNSZ logó

monodráma
Nyikolaj Vasziljevics Gogol

Egy őrült naplója (12+)

Kamaraszínház

Rendező: Bodó Viktor
Producer: Orlai Tibor

Az előadás időtartama: 110 perc szünet nélkül

Bemutató: 2016. július 22.


Akszentyij Ivanovics Popriscsin: KERESZTES Tamás

Dramaturg: Róbert Júlia
Asszisztens: Szakács Zsuzsi
Díszlet: Keresztes Tamás
Grafika: Nagy Gergő
Világítási terv: Lohár Antal
Hangmérnök: Belényesi Zoltán
Szakértő: dr. Zalka Zsolt

Külön köszönet: Juhász Nóra, Kákonyi Árpád, Szalai József, Szarvas Dávid

Az előadás a Katona József Színház, a FÜGE, MASZK Egyesület (Szeged) és az Orlai Produkciós Iroda együttműködésében jött létre.

Czímer József fordítása alapján Nyikolaj Vasziljevics Gogol Egy örült naplója című „pétervári elbeszélését”  Bodó Viktor rendezésében láthatja a közönség.  

A történet főszereplőjét, a szemünk láttára a realitásérzékét folyamatosan vesztő, vagy már eleve labilis valóságérzékelésű hivatalnokot Keresztes Tamás játssza, aki nem először kap főszerepet Bodó-előadásban, rá épült a Katona József Színházbeli híres Ledarálnakeltűntem is, amely érdekes párhuzamként szintén egy kiszolgáltatott kisember kényszerű ámokfutását mutatta be.
Az Egy őrült naplója új változatának szövegkönyve több fordítás és az eredeti orosz példány összevetésével készül. Keresztes Tamás mellett az előadás másik fontos „szereplője”, a Keresztes Tamás által tervezett díszlet lesz , valamint az atmoszférát megteremtő loop lesz, amelynek segítségével élőben születik meg az előadás zenéje. Mi vagyunk őrültek, vagy a világ őrült meg körülöttünk? – erről is szól Gogol 1834-ben játszódó története, és a kérdés most, 2016-ban is ugyanolyan aktuális.

DÍJAK

  • Thealter Fesztivál 2016:  Kritikusok díja
  • Színikritikusok díja 2017: a legjobb férfi főszereplő
  • Mastercard: az Év Színházművésze díj
  • MOST Fesztivál 2017: Legjobb monodráma előadás Legjobb alakítás különdíja: Keresztes Tamás Nyikolaj Vasziljevics Gogol: Egy őrült naplója című monodrámájában nyújtott alakításáért, a díszlet és a zenei anyag megalkotásáért