Ugrás a tartalomra

JEGYVÁSÁRLÁS online

Pécsi Nemzeti Színház logó
Duna Táncműhely: Álom, álom, kitalálom című előadás kiemelt képe a Pécsi Nemzeti Színházból
XVII. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó - Kicsiknek és nagyoknak

Duna Táncműhely: Álom, álom, kitalálom

Kamaraszínház

Az előadás időtartama: 50 perc (szünet nélkül)

Bemutató: 2023. szeptember 17.


- mese kicsiknek és nagyoknak - ajánlott korosztály: 4-11 - 

A mese így kezdődik: Egy virágos kiskertben hosszú hajú, piros arcú lány sétálgat: ő Mira. Jókedvűen dudorászik, virágait nézegeti, öntözgeti. Kertjének dísze a rózsa, melynek szirmai közt a Szerelem lakik. De egy napon a Boszorkány ellopja a rózsát! A síró Mirát madara vigasztalja, majd együtt a rózsa keresésére indulnak. A kacskaringós út egy folyóparthoz vezet, ahol Mira fáradtan álomra hajtja fejét. S álmában leli meg, amit keres ...
A magyar népdalokból és folklórkincsünk szimbólumaiból inspirálódó gyermekelőadás egy szerelmi történetet mesél el, ugyanakkor bevezeti a gyerekeket a népzene és néptánc világába, elbűvöli őket a néptánc motívumait felhasználó, ám azokat újrafogalmazó táncokkal. 

A mese születéséről így vall Palya Bea: “Sokat segítettek a gyerekek, akikkel az óvodában, táncházakban éveken át játszottam rózsakereső utazást. Az alapötletet a magyar népdalok és a folklórkincs egészének gazdag szimbólumai sugallták.” Az alkotók ezt a gondolatot folytatták tovább, különféle magyar, cigány és bengáli népdalok, mesék, versek, álmok, és főként saját élményeik alapján. Nem az a legfontosabb, hogy a gyerekek – és felnőttek – logikusan kövessék a történetet, inkább az, hogy találkozzanak a mese karaktereivel: ki is az a Szindbád, hogy is van ez a Szerelem és a szeretetlen Boszorkány, milyen a ritmusnyelv, mire jó nekünk, s meddig ér az álom. Mozog a képzelet ebben a fura világban, miközben a dalokat, s a néha meglepő hangokat hallgatják, és a néptánc motívumait felhasználó, és azokat újrafogalmazó táncokat nézik.

Előadók: Abonyi Rebeka, Barta Réka, Bonifert Katalin, Bódi Dávid, Kanozsai Ákos, Kovács Anita, Kuzma Péter, Soltész Luca, Szabó Csaba, Szabó Tamás

Zene: Palya Bea, Gryllus Samu, Bolya Mátyás 
Koreográfia: Horváth Zsófia, Juhász Zsolt 
Jelmeztervező: Libor Katalin
Fénytervező: Lendvai Károly  
Rendező: Juhász Zsolt

Fotó: Dusa Gábor


A XVII. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó a Pécsi Balett és a Pécsi Nemzeti Színház koprodukciójában valósul meg.A XVII. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó megvalósítását a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.