Ugrás a tartalomra

Támogassa Társulatunkat adója 1%-val!

Pécsi Nemzeti Színház logó
Baranya Táncegyüttes 55 éves jubileumi műsora című előadás kiemelt képe a Pécsi Nemzeti Színházból
gálaest két részben

Baranya Táncegyüttes 55 éves jubileumi műsora

Nagyszínház

Bemutató:


Első rész: Baranya - Kamara
Második rész: Valahol Kátolyban... 

Fellépők: az együttes jelenlegi és régi tagjai, zenészei.


Pécs város PRO URBE és PRO COMMUNITATE díjával kitüntetett, Örökös Kiváló Együttes címet viselő Baranya Táncegyüttes 2022-ben ünnepli fennállásának 55. évfordulóját.

Az 1967-ben a Pécsi Tanárképző Főiskolán alakult együttes 55 éve megszakítás nélkül működik köszönhetően a tagok emberöltőn át tartó lelkes  munkájának, a mindenkori vezetők hozzáértő és alázatos tevékenységének. Az alapító tagok többségének nemzetiségi származása döntően meghatározta a Baranya kezdeti repertoárját, működésének területét.

Legfőbb cél a néptáncok, népdalok, szokások, népviseletek gyűjtése, azok feldolgozása, valamint színpadra állítása volt, és az ma is.

A hosszú évek alatt az együttesben közel 800 táncos szerepelt, akiknek ma már gyermekei sőt unokái is "baranyások" lettek.

Az együttes Magyarországot képviselve bejárta egész Európát. Repertoárjukon a horvát táncokon kívül szerepelnek magyar néptánckoreográfiák, és az együttes koreográfusainak köszönhetően különböző tematikus, kortárs darabok is.

A Pécsi Nemzeti Színházban tartandó gálaműsor ennek a töretlen 55 év munkájának ünnepe. A program az együttes életében jelentős szerepet játszó művészeti vezetők, koreográfusok munkáiból áll össze: Vidákovics Antal, Bognár József, Jeránt György.

Nélkülük nem lenne az együttes neve fogalom, amelyet ma az egész ország csak úgy ismer: "Baranya".

Szeretettel ajánljuk a műsort minden volt és jelenlegi baranyásnak, valamint minden néptáncot kedvelő érdeklődőnek, barátoknak.