Ugrás a tartalomra

ONLINE JEGYVÁSÁRLÁS

Pécsi Nemzeti Színház logó
Audiencia című előadás kiemelt képe a Pécsi Nemzeti Színházból
társadalmi szatíra egy részben
Václav Havel

Audiencia

N. Szabó Sándor Terem

Sörmester Köles Ferenc
Ferdinánd Vaněk Katona Levente
Rendező:
Füsti Molnár Éva
Fordította: Varga György

Az előadás időtartama: kb. 1 óra (szünet nélkül)

Bemutató: 2024. február 10.

Következő előadások:

2024. 05. 04. 19:00
2024. 05. 05. 17:00

Az előadást 16 éves kortól ajánljuk!

Václav Havel cseh író, politikus, az 1989-es rendszerváltás emblematikus alakja, előbb csehszlovák, majd cseh köztársasági elnök. A világpolitikát is befolyásoló európai gondolkodó volt, de drámaíróként, szépíróként is jelentős életművet hagyott maga után. Füsti Molnár Éva Jászai Mari-díjas színművész számos nagyszerű alakítása mellett ezúttal ismét rendezőként mutatkozik be az AUDIENCIA című egyfelvonásos dráma színrevitelével az N. Szabó Sándor Teremben.

Hol játszódik? Sörgyárban. Hiszen ez a helyszín akarva, akaratlanul is a cseh irodalom emblematikus helyszínévé vált. Az AUDIENCIA tulajdonképpen Ferdinánd, az író megzsarolásának történetét örökíti meg. A két ember között zajló látszólag tét nélküli beszélgetés és sörözés apránként feloldhatatlan konfliktussá érik. A sörízű, zsigeri moralizálás közben általános emberi igazságok kerülnek terítékre, megannyi megválaszolt és főleg megválaszolásra váró kérdés.

Ki az emberibb karakter? Kivel azonosulunk igazán? A besúgórendszert elutasító, elvhű író alakjával, vagy a sorsának körfogásából kitörni nem tudó, de jóra vágyó kisemberrel?

A Havel saját sörgyári segédmunkás-tapasztalatain és főként sörgyári nyelvén alapuló egyfelvonásos a Jászai Mari-díjas Köles Ferenc és a frissen a Pécsi Nemzeti Színház társulatához szerződött Katona Levente jutalomjátékának ígérkezik.

Fordítójának, Bojtár Endrének írott levelében így fogalmaz a szerző, zivataros történelmi idők tapasztalataiból megedzetten: „a magamfajta ember, aki eltöltött már egy kis időt a színházi világban, tudja, hogyan mennek itt az ilyenféle dolgok. Én addig, amíg nem látom, soha nem számítok bemutatóra, ezért egy csöppet sem bánt, ha valahol készül valaki valamire, s aztán visszakozik.” Václav Havel

Most örülne, Pécsett bemutatjuk. :-)

Hangfelvételről közreműködik:
Stubendek Katalin, Németh JánosCsajághy Szabolcs

Látványtervező:
Istvánfi Fruzsina
Rendezőasszisztens, ügyelő:
Nagy Írisz
Súgó:
Tilesch Tamara

Az előadás a DILIA Agency (Prága, CZ) engedélyével, a Hofra Kft. közvetítésével jött létre