PNSZ logó

táncszínházi előadás két felvonásban, ősbemutató
Pécsi Balett

ÁdámÉva

Nagyszínház

Az előadás időtartama: kb. 100 perc (egy szünettel)

Bemutató: 2021. november 13., szombat | 19.00 óra


Díszlet- és jelmeztervező: Molnár Zsuzsa
Videó: Lőrincz Attila
Fénytervező: Pető József
Zeneszerző: Philippe Heritier, Szabó Balázs
A koreográfus asszisztense: Kovács Zsuzsanna
Koreográfus: Molnár Zsolt Harangozó-díjas, Szabó Márton
A rendező munkatársa: Uhrik Teodóra Kossuth- és Liszt-díjas Érdemes művész, Vincze Balázs Harangozó-díjas Érdemes művész
Rendező: Iványi Marcell

Ádám: José Blasco Pastor / Tuboly Szilárd
Éva: Karin Iwata / Kis Jana Luca
Kígyó: Marina Pérez Ahedo / Koncz Péter
Árnyék: Frank Edina
Hunor: Matola Dávid
Magor: Varga Máté
Dúl király lányai: Rónaki Nina, Pintér Rebeka
Halál angyala: Koncz Péter / Marina Pérez Ahedo

Arkhónok, maszkosok: Balogh Csongor, Domján Kristóf, Erdélyi Zsombor, Kis Jana Luca/Karin Iwata, Koncz Péter/Marina Pérez Ahedo, Matola Dávid, Molnár Zsolt, Pintér Rebeka, Rónaki Nina, Szabó Márton, Reetta Riikonen, Szendrői Bence, Tuboly Szilárd/José Blasco Pastor, Varga Máté

Eredetünkben egyek voltunk, a teremtett világban egységre vágyik Mindenki.
1945-ben Egyiptomban, Nag Hammádi mellett rossz állapotú ősrégi tekercseket találtak, melyek töredékesek és csekély terjedelműek. Ezek a gnosztikusok által feljegyzett írások talán az egyetlen átfogó leírásai az emberiség és a Föld eredetének. A Szófia-mítosz a mitológiák és mítoszok közül talán a legeltitkoltabb története a gnosztikusok tanításainak és a kereszténység előtti pogány misztériumoknak. Kilenc - egymástól időben és térben független - képet mutat be az előadás a tánc és a mozgás nyelvén, az emberi egységből való kiszakadás következményeiként. Párhuzamos idősíkok látomásszerű képeiben jelenik meg a mai ember tudatlanságának gyökérproblémája: egy nemekre és nemzetekre hasadt, fél-elembe taszított emberiség. Az első emberpár, Ádám és Éva egysége tartalmazta mindkét pólust: a férfi és a női minőséget. A kettészakadt Férfit és Nőt az édenkertben a luciferi kígyó kísérti, aki állandóan változó alakokban kíséri végig őket az őstudást leváltó hatalmi játszmák illúziójában - az írott történelem eseményein keresztül. Az előadás üzenete: a teremtő gondviselés és a kozmikus egység befogadásának élményét a szeretetben való létezés tudja csak közvetíteni.
Az előadást Fodor Antalnak ajánljuk.

A produkció a Pécsi Balett és a Pécsi Nemzeti Színház koprodukciójában, az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával jött létre.
Az előadás budapesti bemutatója a Nemzeti Táncszínházban a Pécsi Balettel közös programként valósult meg 2021. június 26-án.

 

Fotó: Juhász Éva