A vihar kapujában


opera-patchwork Akutagava elbeszélései alapján

A Pécsi Nemzeti Színház és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem koprodukciója.

Az előadás időtartama: 70 perc (szünet nélkül)

Bemutató: 2019. október 26.

Kamaraszínház

Gyilkosság történt, de nem ez az érdekes, hanem az az út, mely ide vezetett.

Egy házaspár megy át az erdőn. Megtámadja őket egy útonálló. Nem pénz kell neki, hanem a feleség. Trükkösen elcsalja a férjet a bozót mélyébe, megkötözi, és magáévá teszi a nőt. Aztán valamelyikőjük megöli a férjet. Lehet, hogy az útonálló, lehet, hogy maga a feleség, de az is lehet, hogy szégyenében ő maga követ el öngyilkosságot. Talán sosem fogjuk megtudni az igazságot. Talán nem is lényeges, mi az igazság.
A zivatar elől menedékházba menekülő két szerencsétlen ember – egy lányát gyászoló öregasszony és a munkáját frissen elveszített lakáj – próbálja megfejteni a történteket.  Minden lehetőség elképzelhető, a dolgok magyarázata rég nem kézenfekvő egyikünk számára sem. Akutagava világhírű novelláiból Kurosawa forgatott Oscar-díjas filmet. Az örök érvényű történet most új változatban, Almási-Tóth András adaptációjában kel életre, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zeneszerzés szakos hallgatóinak csapatmunkájaként operai formát nyerve, az Ének Tanszék énekes hallgatóinak tolmácsolásában.

Miközben mindvégig esik az eső, a kunyhóban életre kelnek a holttestek, és felidézik a történet lehetséges változatait. Talán mindezt csak az öregasszony képzeli el, talán az ő fejébe látunk bele. Öt fiatal énekes, finoman stilizált japán mozgásvilággal, álomszerű jelmezekben vezet minket végig a gondolati örvényen, egy opera-patchwork színgazdag részleteibe merülve.
 

"Az évad egyik várhatóan legizgalmasabb előadását ajánlom. A rendező és az előadók korábbi produkcióját látva az opera-patchwork műfajának sajátosságait, a zenei és színpadi megvalósításnak szabad kombinációit élvezhetjük, végtelen lehetőséget adva a kreativitásnak. Olyan 'színházias opera' kerül színre, mely az emberi természet sötét oldalait mutatja meg."
Prof. dr. Lakner Tamás, Liszt-díjas, a PTE Művészeti Karának dékánja

Sajtómegjelenések

Pannon TV - Pécsi Kör

Szerkesztő-riporter: Vígh Gabi
Időpont: 2019. november 6.


A Pannon TV "Ismerős" című műsorában Gulyás Dénes volt a vendég

Szerkesztő-riporter: Vígh Gabi
Időpont: 2019. szeptember 26.


A papírra vetett tintából...

„A papírra vetett tintából előkerül a megismételhetetlen varázslat" - 60 éves a pécsi opera - pécsért.hu

A pécsi operajátszás 60. évfordulója alkalmából a Pécsi Nemzeti Színház Operagálát rendez október 26-án, amelyen ismert és közkedvelt operaáriák, duettek hangoznak el olyan operaénekesektől, akik a Színház jelenlegi operáinak rendszeres szereplői, vagy a múltban járultak hozzá a pécsi operajátszás hírnevéhez. A gála kapcsán beszélgettünk Gulyás Dénessel, az Operatagozat igazgatójával, de szóba került „A vihar kapujában" című új előadás is.


Galéria

  • 2019. 11. 6. | 19:00

  • 2019. 11. 5. | 19:00

  • 2019. 10. 27. | 19:00

  • 2019. 10. 26. | 19:00