Ugrás a tartalomra

ONLINE JEGYVÁSÁRLÁS

Pécsi Nemzeti Színház logó

További hírek

KÖLES Ferenc a legjobb férfi főszereplő!

Három díjat nyert Rómában egy magyar kisfilm, Köles Ferenc lett a legjobb férfi főszereplő!

Erkélykoncert és évadhirdetés

A Pécsi Nemzeti Színház vezetése már készen áll a jövő évad tervével, és ezt 2024. április 26-án 18.00 órakor ünnepélyes keretek között ki is hirdeti Lipics Zsolt, a színház igazgatója.

Repülőjeggyel a Pécsi Nemzeti Színházba

Turizmus és kultúra kölcsönhatásban 20% jegyárkedvezmény a Pécsi Nemzeti Színház saját produkcióira 2024. június 7-ig!

Reider Péter egy éve végzett a színművészetin

Énekes és prózai szerepekben is láthatják a fiatal színészt.

Forrás: bama.hu

– Hogyan került Pécsre?

– Lipics Zsolt igazgató úr felkérésére szerződtem a színházhoz. Visszautasíthatatlan ajánlatnak éreztem. Öt kiváló szerepet játszhatok majd az évadban, mind remek tanulási lehetőség is egyben. Nagyon hálás vagyok, hogy ide kerültem.

– Sikerült beilleszkednie?

– Rendkívül pozitívan fogadtak, egy hét után már nem éreztem magam idegennek. Nyilván még idő kell ahhoz, hogy mindenkit személyesen is megismerjek, de abszolút bizakodó vagyok, hiszen amilyen várakozásokkal idejöttem, a többiek olyan nyitottsággal fogadtak, ezt innen is köszönöm nekik.

– Péccsel is ismerkedik?

– Jártam már itt korábban is, de még sok felfedezés vár rám. Spontán ember vagyok, nincs kifejezett bakancslistám, hogy hova fogok ellátogatni, de szeretném minél jobban megismerni a várost.

– Miért választotta ezt a pályát?

– Lehet, közhelyesen hangzik, de úgy érzem, nem én választottam a hivatást, hanem a hivatás választott engem. Hiszen az ember felismeri, miben érzi jól magát, mi az, ami feltölti, amit nem is igazán érez munkának, mert jólesik csinálnia. Számomra a színészet ilyen.

– Lámpalázas?

– Nincs színész, aki ne izgulna előadások előtt, ez a legnagyobbakra is igaz. De az ember csak fontos dolgok miatt izgul. Színpadra lépéskor ez elszáll, mert az már nem én vagyok. A szerep maga nem izgulhat.

– Van példaképe?

– Pillanatok vannak, benyomások és impulzusok, melyeket én is láttam, kaptam. Ezek lebegnek előttem motivációként. Az igazságot, az igaz és őszinte, hiteles pillanatokat keresem a színpadon is, ezek hatnak rám és visznek előre.

– Konkrét szerepálma sincs?

– Nem igazán. Szeretem, ha kapok egy szerepet, mellyel ha tőlem távol állónak is tűnik, végül megtalálom azokat a közös pontokat, ahol összeér a személyiségünk. Ezekből táplálkozva, a kettőnk „eredőjéből” tudom utána hitelesen eljátszani.

– Befogadó, nyitott művész?

– Abszolút. Nagyon szeretek élni, imádom a kulináris élvezeteket, szeretek főzni, utazni, évek óta vitorlázom is. Remélem, hogy az élet szeretetét vissza tudom adni a színpadon is.

Öt produkcióban is viszontláthatjuk.

Reider Péter 1997-ben született Marcaliban. A Színház- és Filmművészeti Egyetemen diplomázott 2020-ban Marton László, Hegedűs D. Géza, Forgács Péter osztályában. Prózai színész szakirányon tanult, de többször hallhatjuk énekes szerepekben is. Gyakorlati éveit a Vígszínházban töltötte, ahol egy évig a társulat tagja is volt. A Pécsi Nemzeti Színház idei évadában először Hosszú szerepében láthatjuk a Valahol Európában c. musicalben, majd Moliére Úrhatnám polgárában, a Csókos asszony operettben, Egressy Zoltán Sóska, sültkrumpli című darabjában, valamint a Bűn és bűnhődésben is színpadra lép.