előadásaink védettségi igazolvány nélkül látogathatók! maszk viselése kötelező!

PNSZ logó

További hírek

Card image cap

2021. 12. 01.

Jegypénztár ünnepi nyitvatartás decemberben

Jegypénztárunk decemberben az alábbi, meghosszabbított nyitvatartással várja Önöket!

Tovább
Card image cap

2021. 11. 30.

ÚJABB ELISMERÉS társulatunknak

Unger Pálma színművésznőnk, színházunk Örökös Tagja AASE-díjat kapott!

Tovább
Card image cap

2021. 11. 28.

Januári műsor, előfoglalás, jegyvásárlás december 1-től!

Várjuk Önöket szeretettel 2022. januári előadásainkra is!

Tovább

Köles Ferenc monodrámával tiszteleg debreceni emlékei előtt

Bemutató 2021. november 6-án!

Tar Sándor novelláskötete alapján készült A mi utcánk című előadás.

– Miért e műre esett a választása?

– Debreceni gyermekkorom idején Tar Sándor a felső szomszédunk volt, tízéves koromig arra aludtam el, hogy Sanyi bácsi kopogtatja az Erika-írógépét. Érzékletesen szól arról a közegről, amelyben a szüleim, nagyszüleim éltek, s melynek én is részese voltam.

– Milyen A mi utcánk által bemutatott közeg?

– Azt a furcsa, 80-as évekbeli, megnyomorodott, hajlott gerinccel járó, lecsúszott munkás­osztályt mutatja be, melyben, bár gyári munkája mellett számos irodalmi műve született, maga a szerző is élte életét. A rendszerváltás előtt még nem lehetett előre látni az elkövetkező fordulatokat, s egyfajta kilátástalanság jellemezte az akkori munkásemberek mindennapjait. Felfedeztem ebben a világban egyfajta furcsa istenkeresést, az Isten hiányát megélő világ nehézségeit is.

– Mi a legfontosabb tapasztalata a művel kapcsolatban?

– Tar Sándor szemén keresztül ezek a sorsok irodalommá értek, ezáltal felemelte őket. Sanyi bácsi novellái nélkül talán azt gondolhatnánk, hiába éltek, így azonban a szerző fanyar humorának köszönhetően, valamint érzékeny, lényeglátó olvasatán keresztül egyfajta modern hősökké válnak. A színpadi játék során is szeretném valóságosan, de kellő tisztelettel bemutatni ezeket az esendő figurákat.

– Egyfajta személyes visszatekintés is az előadás. Ki segítette a kivitelezésében?

– Nagymamám halálakor tetőzött bennem az érzés, hogy el kell számolnom a gyökereimmel, múltammal, debreceniségemmel, ezt pedig csakis Tar Sándor műveinek segítségével tudtam elképzelni. A rendezéshez Szabó Attila barátomat kértem fel, aki anno az egyetemi színházhoz elcsábított.

Hogyan jelenik meg a színpadon a többféle karakter ebben a monodrámában?

– Három szinten zajlik az előadás, amellett, hogy én, mint Köles Ferenc is jelen vagyok a színpadon, megformálok hat-hét különböző karaktert, s időnként narrátorként is reflektálok a színpadon történtekre.

– Egy különleges felfedezés is övezte a színpadra állítást.

– Amikor megszületett az ötlet, a színház megkereste, ki lehet a szerző jogutódja. Megdöbbentő tapasztalat volt, hogy Tar Sándor egyetlen élő rokona a lánytestvére, aki épp Pécsen él. Meg is hívtuk a darabra a fiával együtt, aki szintén érdeklődést mutatott az előadás iránt.

Emberi sorsokat ismerhetünk meg

Köles Ferenc 1975-ben született Debrecenben, s családja személyes kapcsolatban állt Tar Sándorral. Szülei összejártak, ismerték egymást. A szerző a hányattatott munkásemberek sorsát közvetlen közelről ismerte, A mi utcánk történeteiben valóban egy szegényes kis utca lakóit ismerhetjük meg. Köles Ferenc és Szabó Attila a több mint kétszáz oldalas műből olyan kivonatot készített, mely alapján néhány fontos szereplő életébe nyerhetünk betekintést. A darab zenei hátterét Szabó Kornél Dénes biztosítja, aki nagybőgőn működik közre, ezzel árnyalva az előadás néhol komor, néhol sodró hangulatát.

forrás: bama.hu