A jelenleg érvényben lévő rendelkezések szerint előadásaink védettségi igazolvány nélkül is látogathatók.

PNSZ logó

További hírek

Card image cap

2021. 09. 26.

PÉCS „nekem: A VÁROS mindörökre.” | 16. rész

A Pécsi Nemzeti Színház és a Jelenkor folyóirat együttműködésében hetente új videósorozattal jelentkezünk.

Tovább
Card image cap

2021. 09. 25.

Novemberi műsor, előfoglalás, jegyvásárlás

Várjuk Önöket szeretettel novemberi előadásainkra is!

Tovább
Card image cap

2021. 09. 20.

A színház visszavár

A színház visszavár címmel indít kampányt a Déryné Program az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kulturális Államtitkárságának megbízásából.

Tovább

Idén is lesz Tánctalálkozó

A 60 éves Pécsi Balett jubileumi estje nyitja a XV. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozót

A szeptember 17-21. között megrendezésre kerülő fesztivál előadásaira augusztus 24-én indul a jegyértékesítés

Az elmúlt év megpróbáltatásai miatt a tervezettnél szerényebben és időben is egy kicsit később, ám annál nagyobb szenvedéllyel ünnepli fennállásának 60. évfordulóját Magyarország elsőként alapított modern balett társulata. A kényszerű leállás hosszú hónapjai után jubileumi estjükön lépnek újra a Pécsi Nemzeti Színház színpadára a Pécsi Balett táncművészei szeptember 17-én.

A Pécsi Balett 60tánc- és filmpremier egy este. Az iszonyat balladája című, Szokolay Sándor zeneművére készült ikonikus ecki koreográfia minden jubileumon felújításra került. 
A 60. évfordulóra, Vincze Balázs művészeti vezető ötletére, teljesen új koncepcióval, Zachár Lóránd koreográfiájával és Kozarics Viktor jelmezeivel állítják színpadra ezt az emblematikus darabot szeptember 17-én a Pécsi Nemzeti Színház nagyszínpadán. A második részben a jubileum alkalmából készített Több mint balett című dokumentumfilm debütál, mely megszólaltatja a jelen és a múlt meghatározó alakjait: táncművészeket, alkotókat, munkatársakat, vezetőket, alapító tagokat. Személyes történetek bemutatásával hozza közel a művészt a nézőhöz. Megismerhetjük azokat a művészeket, akik nélkül ma a Pécsi Balett nem lenne az, ami. Mellékszálként öt fiatal táncos mindennapjait mutatja be, az ő történetükön keresztül pedig nemcsak egy új darab elkészülésébe, hanem a balett világában bejárható különböző életutakba is betekintést nyerünk. A filmet a Filming in Pécs stábja készítette, a programok megvalósítását az NKA és az EMMI támogatta.

Az idei Tánctalálkozó a tizenötödik, így többszörös az ünnep. Idén is arra törekedtek a szervezők, hogy minél színesebb programot állítsanak össze, s minél több, Pécsett kevésbé ismert tánctársulatnak adjanak lehetőséget a bemutatkozásra. A fesztivál szakmai együttműködő partnere idén először a Nemzeti Táncszínház. A Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó a Pécsi Balett és a Pécsi Nemzeti Színház koprodukciójában, a Nemzeti Kulturális Alap és az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával valósul meg.

Szeptember 18-án a Vihar című előadásával lép fel a Kulcsár Noémi Tellabor, a GG Tánc Eger pedig Roberto Galvan Beethoven V. c. egyfelvonásosát hozza el. Este az N. Szabó Sándor Teremben a PB2Company egy kortárs projekt-előadással debütál BREAKOUT címmel.
Szeptember 19-én a Szegedi Kortárs Balett érkezik a Blue-val, majd a fennállásának 30. évfordulóját ünneplő Budapest Táncszínház Jiri Pokorny: Egyszer visszatérsz c. koreográfiáját láthatjuk. Szeptember 20-án először a Bozsik Yvette Társulat mutatja be a Nyaralás c. előadást, majd az Inversedance – Fodor Zoltán Társulat a Szabó Lőrinc verseinek inspirációjára készült Te meg a világ című koreográfiát.

Szeptember 21-én, a fennállásának 70. évfordulóját ünneplő Magyar Állami Népi Együttes – a budapesti bemutató után néhány nappal – az Idesereglik, ami tovatűnt – Óda az énekes madárhoz című nagyszabású táncszínjátéka zárja a tánc egyhetes ünnepét Pécsett.

A nagyszínházi előadások mellett szakmai programokkal - köztük vetítésekkel és élő tánctörténet órákkal, könyvbemutatóval - várják az érdeklődőket a Trezor Rendezvényházban. Előzetes regisztrációval, ingyenesen megtekinthető lesz a PR-Evolution, a Badora Dance Company, a Duda Éva Társulat, a FrenÁk Társulat és a Feledi Project egy-egy vetített előadása. A fesztiválhangulatot izgalmas szabadtéri előadások: Lőrinc Katalin és Lőrinszky Attila, az Idéző 1.84 Kortárs Néptánc Társulat (ifj. Zsuráfszky Zoltán és Tókos Attila formációja) és a Vasas Művek (Vasas Erika társulata), a Pécsi Művészeti Gimnázium növendékei, valamint pécsi táncegyüttesek és tánciskolák segítenek megteremteni a Színház téren felállított színpadon.

Jegyvásárlás 2021. augusztus 24-től:
online: tanctalalkozo.hu | pnsz.jegy.hu,
személyesen: a Pécsi Nemzeti Színház jegypénztárában

További részletek a www.tanctalalkozo.hu oldalon.

Fotó: Borbás Betti | A képen: Frank Edina, a Pécsi Balett táncművésze