Ugrás a tartalomra

ONLINE JEGYVÁSÁRLÁS

Pécsi Nemzeti Színház logó

További hírek

SZÍNHÁZI VILÁGNAP - A MŰVÉSZET BÉKE

A Nemzetközi Színházi Intézet (ITI) üzenete a Színházi Világnap alkalmából 2024 március 27-én.

Csendül a pohár – Bor és költészet kölcsönhatásban

A Pécsi Egyetemi Borbirtok és a Pécsi Nemzeti Színház együttműködése folytatódik.

ADÓ 1% FELAJÁNLÁS

Tisztelettel kérjük, hogy támogassa Társulatunkat adója 1%-val!

HelloVidék - interjú Lipics Zsolt igazgatóval

A HelloVidék magazinnak adott interjút Lipics Zsolt arról, hogy színházunk hogyan éli meg a jelenlegi gazdasági helyzetet. 

 "..a Pécsi Nemzeti Színháznak ugyanis szerencsés módon az idei szezonban egy napra sem kellett bezárnia. Ahogy Lipics Zsolt igazgató a HelloVidéknek elmondta, a fűtést a hőerőműtől kapják, ahol nem gázt, hanem biomasszát égetnek. Így a pécsi színházban az energiaárak drasztikusan nem is nőttek. A villamos energia ára ugyan emelkedett, de így is 25 százalékot sikerült megtakarítaniuk - olyan intézkedésekkel például, hogy LED-es izzókra cserélték a hagyományos fényforrásokat.

Talán a legkülönlegesebb fejlesztésünk, amit nem tudom, hogy más színházak alkalmaznak-e, hogy napelemet szereltetünk fel a tetőre. Ez a közeljövőben a napközbeni fogyasztásunk 20-25 százalékát fogja fedezni. Óriási az intézményünk, 200 dolgozóval, és vannak délutáni előadásaink, csak ez az egy fejlesztés rendkívül sokat fog segíteni. Az energiafelhasználásunk tetemes részét a reflektorok teszik ki. Egyelőre sajnos a hagyományosból van több, ez is forrás kérdése, hogy mikor tudjuk lecserélni őket energiatakarékosra. A napelemet akkor is nagyon hasznosnak tartom, ha az áram ára netán visszaáll a drasztikus emelések előtti szintre. Június végére ez a beruházásunk megvalósul, és a következő évadban már jelentős mértékben be tud majd segíteni.

- tette hozzá Lipics Zsolt, aki azt is elárulta, hogy a takarékoskodásban segítette őket az is, hogy hétfőn szünnapot tartanak. Ezen az egy napon mindent le tudtak kapcsolni. Télen a fűtésen is sokat spóroltak, lejjebb tekerték pár fokkal, úgy, hogy a dolgozók ne fázzanak meg, de kevesebb előadást is tartottak. De így is bőven túlteljesítették a „normát”:

Nekünk nemzeti színházként 280 előadást kötelező tartanunk, és 80 ezer nézőt kell bevonzanunk. Mind a két számot így is tudtuk teljesíteni, összesen több mint 300 előadást tartunk/ tartottunk, és több mint 80 ezer néző látogatott el hozzánk.

95 százalék fölött van a látogatottság Pécsen!

Ahogy a Pécsi Nemzeti Színház igazgatója a Hellovidéknek elmondta, a covid-járvány évei alatt ők sem nyithattak ki, ám amikor 2021 júniusában újra tarthattak előadásokat, már maszkban lehetett színházat látogatni, özönlöttek hozzájuk a nézők:

Minden elképzelésemet felülmúlta, nem gondoltam, hogy ekkora vágy és igény mutatkozik a színházi élményére. A következő évadunkat már úgy indítottuk, hogy ismét árultunk bérleteket. A régi bérlettulajdonosok szinte kivétel nélkül visszatértek hozzánk. Viszont a bérletesek számának emelkedése megtorpant, mert a bizonytalan időszakban sokan úgy döntöttek, hogy inkább egyesével vásárolnak jegyeket. Ennek ellenére a tavalyi és az idei évadunk is remekül sikerült. Noha ez egy kulturális intézmény, ahol élményt adunk az embereknek - a számok ezt nem mindig tükrözik. Talán a legbeszédesebb adatunk, hogy a pécsi színháznak 95 százalék fölött van a látogatottsága. Van is egy pletyka a városban, hogy ha nincs ismerősöd a színházban, akkor nem tudsz jegyet szerezni, ami remek érzés az egész társulatnak.

- közölte Lipics Zsolt, aki még hozzátette:

A takarékoskodáshoz az is hozzátartozik, hogy az operát most sajnos egy kicsit vissza kellett fognunk, mert ez a legköltségesebb műfaj. Nemzeti színházként kötelességünk a műfajt műsoron tartani. A kamaraszínházban bemutattunk egy meseoperát, elsősorban gyerekeknek, de a felnőttek is nagyon élvezik a Jancsi és Juliskát. Táncszínházi előadásaink is vannak, ezt minden alkalommal a Pécsi Balettel valósítjuk meg.

Arra is kíváncsiak voltunk, hogyan és mennyire lehet vidéken egy színházat nyereségesre kihozni. Lipics Zsolt kérdésünkre elmondta:

A likviditásunkat így sikerült megőrizni. Ez egy nonprofit kft., nem is opció, hogy nyereséget termeljünk. Veszteségesek lettünk, de bízom benne, hogy ezt majd sikerül korrigálnunk. Pályázati forrásokra várunk, reménykedünk, hogy a segítségünkre lesz a minisztérium. A minimálbér- és garantáltbérminimum-emelés is óriási terhet rótt ránk, de más intézményekre is, de igyekszünk olyan műsorpolitikával előrukkolni a következő évadban is, hogy a nézők változatlanul kíváncsiak legyenek ránk.

Kell-e elbocsátani dolgozókat? Milyenek a vidéki színházi fizetések?

Ahogy a Pécsi Nemzeti Színház igazgatója a HelloVidéknek elmondta, fluktuáció mindig van egy ekkora munkahelyen, most is lesz, de nem jelentős. Csatlakoznak újak is, lesz, aki elhagyja a társulatot, de ez is még kialakulóban van:

Azt érzem, hogy egyre többen becsülik meg azt, ami van, egyre többen ragaszkodnak a munkahelyükhöz. Az a legutolsó, hogy elbocsátásokban gondolkozzam, de sajnos ez sincs kizárva.

A fizetések kapcsán a pécsi színház igazgatója elárulta, hogy bár ez munkakörönként változik, nagyon sok dolgozójuk van minimálbéren:

Viszont az előadásaink sikerességének a fényében tudunk premizálni, szinte mindenkit. Minden erőmmel azon dolgozom, hogy előteremtsek plusz pénzeket. Arra törekszünk, hogy mindenkinek a fizetését a minimálbér fölé emeljük egy elvárható színvonalra, de ehhez sokkal több pénzre lenne szükségünk. Ez egy kényes terület, mert nagyon speciális szakmák vannak a színházban, amikkel máshol nem is tud valaki elhelyezkedni. Illetve nagyon nehéz új szakembert szerezni. Nagyon empatikusan kell kezelni ezt a területet. Amikor sok munkánk van, sok előadásunk, sikeresen működik a színház, nagyjából megnyugtató módon tudnak keresni az emberek, de összességében a kulturális területen alacsonyabbak a fizetések, mint az üzleti szférában.”

A Pécsi Nemzeti Színház évadterve még nem publikus, mert nem tudják, hogy milyen pénzügyi tervvel tudnak nekivágni:

Sajnos nem tudunk úgy tervezni, mint békeidőben. Kénytelenek voltunk menet közben elhalasztani egy bemutatónkat, ezért óvatosabban tervezünk, mint bármikor. A tervek szerint június 10-én, az évadzáró napon fogom nyilvánosságra hozni az évadtervet, amikor ismét egy erkélykoncerttel kedveskedünk a nézőknek a Színház téren. Hangsúlyozom, hogy terv, mert csak bízhatunk abban, hogy meg is tudjuk valósítani. De fel vagyunk készülve, ismét betérdelünk a startgépbe, és ha látjuk, hogy elindulhatunk azokkal a tervekkel, amiket megálmodtunk, akkor el is indulunk. Kevesebb bemutatót fogunk tartani, hogy mennyivel, azt még nem tudom. Minden pénzfüggő. Az infláció nyilván a közönséget is érinti, ami most még olyan nagyon nem gyűrűzött be hozzánk, nem tapasztalom, hogy visszaesett volna az érdeklődés meg a látogatottság. Nagy örömömre a nézőknek csak a töredékét érdekli a jegyár. Nagyon kevesen nem vesznek jegyet azért, mert drágának tartják. De nem vagyunk egyforma anyagi körülmények között, nagyon bízom abban, hogy jövőre a nehéz időkben az élményekre ugyanúgy szükség lesz, mint eddig. A színház örök, soha nem fog megszűnni, nincs olyan erő, ami ezt el tudná tiporni. De ilyenfajta nehézségekkel talán még soha nem álltunk szemben. De ez elmondható a társadalomra és a gazdasági életre is. Addig örüljünk, amíg nálunk nincs háború, bízom benne, hogy egyszer minden újra fellendül, és ismét eljön a Kánaán.

Végezetül azt is megtudtuk, hogy Pécsen is rákényszerülnek valamilyen szintű áremelésre a jegyek és a bérletek tekintetében is. Ez minden évben így van, de ezen nem szokott múlni a látogatottság, a nézők ezt elfogadják.

Vidéken ezt nagyon óvatosan kell csinálni, mert vékonyabb az a réteg, amelyik meg tudja fizetni a magasabb jegyárakat. Budapesten egy 10-15 ezer forintos jegyet is megvásárolnak, ha olyan sztárok játszanak egy darabban, de vidéken nem lehet nagyon sok pénzt elkérni egy jegyért. Nálunk a Chicago című szuperprodukciónk legmagasabb jegyára 5900 forint. Sokak szerint ez egyáltalán nem sok. Úgy vagyok vele, hogy azt szeretném, ha minél több emberhez eljuthatnának az előadásaink, ezt még talán egy vékonyabb pénztárcájú ember is megengedheti magának. Ma már egy mozijegy is 2500 forint, és a kettőt nem lehet összehasonlítani. A Chicagóban több, mint 100 ember dolgozik összesen. Amit a következő évadban biztosan be fogunk mutatni, az Lehár Ferenc A víg özvegy című nagyoperettje, a kamaraszínházunkban pedig készülünk egy bájos családi musicalre, a Rozsda Lovag és a kísértet címmel.

- tette még hozzá Lipics Zsolt.

portréfotó: Pesti András
forrás: hellovidek.hu