Ugrás a tartalomra

ONLINE JEGYVÁSÁRLÁS

Pécsi Nemzeti Színház logó

További hírek

Erkélykoncert és évadhirdetés

A Pécsi Nemzeti Színház vezetése már készen áll a jövő évad tervével, és ezt 2024. április 26-án 18.00 órakor ünnepélyes keretek között ki is hirdeti Lipics Zsolt, a színház igazgatója.

Repülőjeggyel a Pécsi Nemzeti Színházba

Turizmus és kultúra kölcsönhatásban 20% jegyárkedvezmény a Pécsi Nemzeti Színház saját produkcióira 2024. június 7-ig!

Meseoperaként elevenednek meg Mátyás király kalandjai

Tukács Orsolya írása a Magyar Nemzetben

Függönyt fel! Elkezdődött az évad

Rendhagyó módon, a Színház téren került megrendezésre a 2021/2022-es évadot megnyitó sajtótájékoztató. 

2021. augusztus 24-én ünnepélyes keretek között elkezdődött a színházi évad a Pécsi Nemzeti Színházban.

A délelőtti évadnyitó sajtótájékoztatón a Jászai Mari-díjas Lipics Zsolt igazgató köszöntője és Vidákovics Szláven művészeti vezető évadismertetője után a Kossuth-díjas operaigazgató, Gulyás Dénes, majd Tóth Zoltán drámapedagógus a színház új koprodukciós partnere, az Escargo Hajója Színházi Nevelési Szövetkezet vezetője beszélt terveiről. Őket követte a Kossuth-díjas és Érdemes művész Uhrik Teodóra, a Pécsi Balett ügyvezetője, aki a Kamaraszínházban bemutatásra kerülő mesebalettről, a Lúdas Matyiról, valamint a Nagyszínházban látható ÁdámÉva című táncszínházi ősbemutatóról beszélt a 60 éves jubileumát ünneplő együttes gálaestjét is kiemelve. Vincze Balázs Harangozó-díjas Érdemes Művész, a Pécsi Balett művészeti vezetője, a Nemzetközi Tánctalálkozó megálmodója és igazgatója ismertette a XV. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó programját, melynek szeptember 17-21. között ad otthont a Pécsi Nemzeti Színház.

A 2021/2022-es évad műsorfüzete itt olvasható 

A nyilvános sajtótájékoztató rendhagyó módon a Színház téren került megrendezésre, az arrajáró érdeklődőket is megszólítva. A beszédek között az új és régi társulati tagok előadásában hangzottak el operett, opera és musical dalok.

Reider Péter – a társulat új tagja - Zerkovitz Béla – Szilágyi László CSÓKOS ASSZONY című operettjéből a Muzsikus lelkek… című számot énekelte. Zongorán közreműködött: Bókai Zoltán

Vermes Timea operaénekes Puccini: Bohémélet című operájából adta elő Mimi áriáját. Zongorán közreműködött: Horváth Judit

Bognár Szabolcs – a társulat új tagja - Erkel Ferenc: Bánk bán című operájából Petur bán bordalát adta elő. Zongorán közreműködött: Horváth Judit

Végzetül Györfi Anna - Stubendek Katalin - Vermes Timea - Takaró Kristóf - Götz Attila - Reider Péter előadásában hangzott fel a Zene az kell című dal a Valahol Európában című musicalből.

A sajtótájékoztatót követően néhány közszereplő bérletvásárlására került sor. Köztük volt: Zag Gábor, Nyőgéri Lajos Pécs Megyei Jogú Város alpolgármesterei és dr. Varga-Koritár György megyei főügyész is. Elsőként azonban színházunk egyik legrégebbi, mintegy 5 évtizede Premier bérlettel rendelkező nézőjének, dr. Szabó Editnek adta át az idei évad Premier bérletét ajándékul és tisztelete jeléül Lipics Zsolt igazgató.

A zártkörű évadnyitó társulati ülésen bemutatásra kerültek az új társulati tagok: Reider Péter színművész, aki a Vígszínházból szerződött a Pécsi Nemzeti Színházhoz, Funk Iván rendező, Tóth Zoltán drámapedagógus, Bognár Szabolcs operaénekes, Benyovszky Tamás énekkari tag.

Majd díjak és emléklapok átadására került sor.

Gravírozott ezüstgyűrűt és díszes emléklapot kapott 25 éves munkásságának elismeréseként Brenner Kálmánné portás, Óbertné Koda Tímea férfiszabó és Szalafai Bernadett közönségszolgálati munkatárs. A 40 éves szolgálati idő elismeréseként is jutalmat adtak át. Benkő Márta közönségszolgálati munkatárs és Fekete András gépkocsivezető vehette át Lipics Zsolt igazgatótól az ezzel járó gravírozott ezüstgyűrűt és emléklapot.

A színház egykori legendás művészeti főtitkáráról elnevezett Csaba Zita Hívódíjat a társulat szavazata alapján idén Gulyás Katalin nézőtéri felügyelő és dr. István Miklós, a színház orvosa kapta.

Kiemelkedő művészi munkássága és a Pécsi Nemzeti Színházban eltöltött több mint 3 évtized elismeréseként A Pécsi Nemzeti Színház örökös tagja címet kapta: Füsti Molnár Éva Jászai Mari-díjas és Németh János színművész. A díjat Lipics Zsolt igazgató és Zag Gábor kultúráért felelős alpolgármester adta át.

Lipics Zsolt bejelentette, hogy a színház vezetése megalapította a színház egykori igazgatója és színművésze emlékére a Balikó Tamás nívódíjat, melyet a mindenkori szakmai vezetés ítél oda minden évadban a társulat művészei közül az arra legérdemesebbnek, az évadban nyújtott teljesítménye alapján.

Galéria