Ugrás a tartalomra

ONLINE JEGYVÁSÁRLÁS

Pécsi Nemzeti Színház logó

További hírek

KÖLES Ferenc a legjobb férfi főszereplő!

Három díjat nyert Rómában egy magyar kisfilm, Köles Ferenc lett a legjobb férfi főszereplő!

Erkélykoncert és évadhirdetés

A Pécsi Nemzeti Színház vezetése már készen áll a jövő évad tervével, és ezt 2024. április 26-án 18.00 órakor ünnepélyes keretek között ki is hirdeti Lipics Zsolt, a színház igazgatója.

Repülőjeggyel a Pécsi Nemzeti Színházba

Turizmus és kultúra kölcsönhatásban 20% jegyárkedvezmény a Pécsi Nemzeti Színház saját produkcióira 2024. június 7-ig!

Elhunyt Lampl Lajos

Életének 92. évében, 2022. december 26-án elhunyt Lampl Lajos, a MASZK Országos Színészegyesület ügyvezető titkára.

Több, mint 50 évig tevékenykedett a művészekért különböző pozíciókban – a Szakszervezetben, a Budapesti Operettszínházban, majd a MASZK ügyvezető titkáraként.

Szilágyi Tibor írásával búcsúzunk tőle, amely 2021. áprilisában, 90. születésnapja alkalmából jelent meg:

“Nagyon régen ismerjük és szeretjük egymást, pontosan 56 éve, akkor voltam pályakezdő. Lajos! Én nem csak szeretlek ennyi éve, de csodállak Téged, és nagyon tisztellek is. Hála Istennek ezzel sokan vagyunk így a színházi szakmában. Drága Lajos! Nem ismerek Rajtad kívül senkit, aki annyit tett a színháziakért, színészekért, rendezőkért és mindenkiért, aki a színházra tette fel az életét. Tetted mindezt szakszervezeti, színházi titkári, és a MASZK tisztségviselőjeként. Harcoltál kitüntetésekért, szociális támogatásért, ha valaki rászorult, és sorolhatnám az emberi nagyságodat minősítő tetteidet. Örök hála érte sokunk részéről. Drága Lajos! Jeles születésnapodon sokunk nevében megölellek. Jó egészséget kívánok Neked és kérlek segíts továbbra is mindenben, hisz ez volt, és ez az életed értelme ma is.

Drága Lajos! Isten éltessen még nagyon sokáig!”

Emlékét megőrizzük.

Fotó: Szkárossy Zsuzsa


Emlékezés Lampl Lajosra

2022. december 28.

Elhunyt Lampl Lajos, a MASZK Országos Színészegyesület ügyvezető titkára, 2022. december 26-án. 92 éves volt.

Munkájával ötven éven át segítette, szolgálta a magyar színházi életet, színházi szakszervezeti vezetőként, színházvezetőként , majd a MASZK ügyvezető titkáraként: mindig a színház oldalán, mindig a színészek oldalán.

Értett a színházhoz, kívül-belül, kvalitás érzékkel, gazdaságilag, esztétikailag és hozzá pontosan ismerte az éppen adott társadalmi, adminisztrációs folyamatokat, amelyekben harcba kellett szállnia a tört szárnyú elesettekért, az olykor betegeskedő, egzisztenciálisan kiszolgáltatott idős pályatársakért, a rajban felszállni készülő pályakezdőkért, a tehetséggel, sok-sok munkával létrehozott művészi teljesítmény elismertetéséért, a társulatok minőségi munkalehetőségéért. Fáradhatatlan volt.

Tapasztalt, okos, harcban edzett, szívós. De úgy, hogy mindig az élet oldalán maradt, a cselekvés oldalán. Ha kellett, ötször neki indult egy-egy ügyért, nyilvánvaló igazság érvényre juttatásáért: a színészek, színházak számára fontos szociális, vagy szakmai probléma megoldásáért. Az évtizedek alatt hány-meg-hány hozzá nem értő, életünket befolyásoló, jövő-menő adminisztrátort – a nevükre sem emlékszünk már – tanított meg szakmánk alapvető működésére, óvta meg tőlük a színházi életet a nagyobb rombolástól — amíg tehette. A szó valós értelmében, az utolsó leheletéig dolgozott. Minden premieren ott ült. Pontosan értette a folyton változó, mindig új formát kereső művészi törekvéseket. A szelleme, a lelke nem öregedett meg, mert benne élt és alakítója volt a színházi folyamatoknak. Az utolsó bemutató amit látott, Franz Kafka, A kastély című műve volt, a Vígszínházban.

Másnap vallomásosan beszélt az előadásról. Hogy, miközben a színpadon nézte Jozef K. abszurd akadályokkal teli történetét, mintha a saját sorsának küzdelmes kilenc évtizedét élte volna újra, a holokauszt poklától kezdve, napjaink háborús pokláig. A betegágyánál, Karácsony előtt, még gondosan lezártunk a 2022-es évre vonatkozó fontos ügyeket, januárra hagyva az új esztendő megvitatandó terveit, többek között, a március végi Színházi Világnap eseményeire koncentrálva.

A MASZK Országos Színészegyesület vezetősége, és a magyar színésztársadalom megrendülten gyászolja Lampl Lajost, a MASZK ügyvezető titkárát.

Hegedűs D. Géza, a MASZK elnöke