Ugrás a tartalomra

ONLINE JEGYVÁSÁRLÁS

Pécsi Nemzeti Színház logó

További hírek

Erkélykoncert és évadhirdetés

A Pécsi Nemzeti Színház vezetése már készen áll a jövő évad tervével, és ezt 2024. április 26-án 18.00 órakor ünnepélyes keretek között ki is hirdeti Lipics Zsolt, a színház igazgatója.

Repülőjeggyel a Pécsi Nemzeti Színházba

Turizmus és kultúra kölcsönhatásban 20% jegyárkedvezmény a Pécsi Nemzeti Színház saját produkcióira 2024. június 7-ig!

Meseoperaként elevenednek meg Mátyás király kalandjai

Tukács Orsolya írása a Magyar Nemzetben

Don Juan a nők álma és rémálma a Pécsi Nemzeti Színházban

Molière: Don Juan című művének 2023. január 21-én lesz a bemutatója.

Főbb szerepekben: Köles Ferenc Jászai Mari-díjas, Urbán Tibor, Füsti Molnár Éva Jászai Mari-díjas, Uhrik Teodóra Kossuth-díjas, Darabont Mikold, Németh János, Széll Horváth Lajos

Don Juan egy XIV. századi spanyol monda hőse, a szabados életű sevillai úr, a házasságszédelgő, a női szívek elrablója, megcsalója, megalázója, akinek mértéktelen kéjvágyával szélhámosi tehetség és jó adag furfang is párosult. Nem véletlen, hogy rendkívül ellentmondásos személye és az azt övező morális kérdések korokon és nemzeteken átívelő drámai, költői, zenei és filozófiai művek sorának megalkotására késztettek írókat, filozófusokat. Ahány mű, annyi válasz, és mindegyiknek igaza is lehet a maga keretei között.

Molière komédiáját Petri György zseniális fordításában Telihay Péter rendező állítja színre a Pécsi Nemzeti Színház Nagyszínpadán. A kortárs értelmezést nagyban segíti Molnár Anna disztópikus hangulatú díszlet világa, az időutazásos történetet, benne a karaktereket pontosan ábrázoló jelmezekkel, melyek Fekete Katalin munkája. A címszereplő Köles Ferenc Jászai Mari-díjas színművész Don Juanja egy utazó, fizikai és lelki értelemben is bolyongó lény, akinek szabadságvágya végtelen, életszeretete nem tűr határokat. Sem állandó társa, Sganarelle (Urbán Tibor), sem a szerelmei, sem az apja (Németh János), de még a törvények és az isteni autoritás sem korlátozhatja abban, hogy kedve szerint cselekedjen. A rendező szavaival: „Öntörvényű alak, a szabadság vándora. Bukása szükségszerű.”

Molière 400 éve született 1622-ben, és 350 éve halt meg 1673-ban - így ebben az évadban a modern komédia megteremtője előtt tiszteleg a Pécsi Nemzeti Színház bemutatójával.

Az előadásról bővebben itt olvashatnak.