Ugrás a tartalomra

ONLINE JEGYVÁSÁRLÁS

Pécsi Nemzeti Színház logó

További hírek

Józanul elviselhetetlen?

P. Müller Péter írása a Jelenkor című online irodalmi és művészeti folyóiratban.

A király beszéde

Interjú Lipics Zsolttal, az előadás Jászai Mari-díjas rendezőjével.

Sörhabba fojtott feszültség Köles Ferenc és Katona Levente között

Február 10-én mutattuk be az Audiencia című előadást. 

"Átmentem"

Kötéltánc bemutató a Színház téren 2023. május 31-én 18.30-kor!

Földes László Hobo produkciója után, a 10. Színházi Olimpia keretein belül a Rijekai Balett: Rómeó és Júlia előadása előtt egy különleges cirkuszi performansszal találkozhatnak a nézőink!

Mi adja egy nemzet magját, ha nem a kultúrája és a nyelve, amit meg kell őriznünk és továbbadnunk a következő nemzedékeknek? A kultúránk tart minket össze, aminek a megőrzése a globalizáció idején kiemelt feladatunk. A koronavírus-járvány, majd a szomszédunkban dúló háború próbára tesz minket, szétzilálja a megszokott életünket. Imbolyog alattunk a föld, de nekünk tudnunk kell, hogy melyek azok az alapértékek, amelyeket bármi áron át akarunk menteni, és amiket át kell adnunk a következő generációnak. A ÁTMENTEM-projekt erre hívja fel a figyelmet, mert ahogy minden előadó-művészeti ágazatnak, így a cirkuszművészetnek is kiemelt felelőssége van abban, hogy reagáljon a minket körülvevő világ változásaira.  

A komoly tradíciókkal bíró magyar cirkuszművészet hidat képez az emberek, a művészeti ágak, a múlt és a jövő között. A cirkuszművészet fontos üzenetekkel bír, amelyek túlmutatnak a látványi esztétikumokon: ilyen a múlt tisztelete, a kitartás, az összetartás, a bizalom, az egyenlőség, a bátorság vagy a csapatmunka. Ezeknek az üzeneteknek és a magasfokú művészi közlésmódnak hála, a cirkuszművészet mára már túllépett a puszta szórakoztatási formán: a társművészetekkel egyenrangú, az érzelmeinkre és a gondolatainkra hatást gyakorló, katarzist kiváltó előadó-művészeti ággá vált. 

A Nemzeti Cirkuszművészeti Központ - Főváros Nagycirkusz felelőssége, hogy a cirkuszművészet, - mint az előadó-művészet e különleges ága - megfelelő módon támogassa, színesítse, erősítse a Színházi Olimpia nemzetközi eseményeit.

A kötéltánc zsáner kiválóan és mindenki számára érthetően szemlélteti azokat az értékeket, amiket át akarunk menteni a túlsó partra és amik által növelhetjük honfitársaink magyarságtudatát, büszkeségét és összetartozását.

A Színházi Olimpia keretében megvalósuló cirkuszművészeti villám performance a fenti üzenetet képviseli. Az aznap esti színházi előadásra érkező közönséget egy drót rekvizit várja a színház épülete előtt, amin egy rövid pár perces performance keretében végigmegy egy artistaművész.

Leküzdeni az akadályt, átmenteni az értékeket bármi áron!