Skip to main content

ONLINE JEGYVÁSÁRLÁS

Pécsi Nemzeti Színház logó

További hírek

Józanul elviselhetetlen?

P. Müller Péter írása a Jelenkor című online irodalmi és művészeti folyóiratban.

A király beszéde

Interjú Lipics Zsolttal, az előadás Jászai Mari-díjas rendezőjével.

Sörhabba fojtott feszültség Köles Ferenc és Katona Levente között

Február 10-én mutattuk be az Audiencia című előadást. 

Interjú Damir Lončarral

a Zágrábi Komedija Színház JÉZUS KRISZTUS SZUPERSZTÁR című vendégelőadásának rendezőjével

Névjegy: Damir Lončar Eszéken született. A Színművészeti Főiskola Színművészeti Tanszékének elvégzése után az eszéki Drama HNK tagja lett, ahol számos főszerepet játszott. 1992 óta a Zágrábi Városi Komedija Színházban játszott, ahol két évvel később a társulat tagja lett, és számos sikert ért el vígjáték, operett és musical szerepeiben. Szinte nincs olyan sikeres produkció a Komedia repertoárjában, amelyben ne vett volna részt. Idővel rendezni is kezdett, először asszisztensként és társrendezőként. Kitűnő színházi szerepeiért számos díjat tudhat magáénak.

Ön elsősorban színművész. Számtalan sikert tudhat magáénak, sok sikert ért el vígjáték, operett és musical szerepeiben. A rendezés hogyan jött az életébe?

Horvátországban nem túl sok olyan rendező van, aki elsősorban a zenés színházra specializálódott. Mindig is csodáltam ezt a műfajt, és mélységesen átlátom, mennyire bonyolult dolog ez. Mivel a Zágrábi Színművészeti Egyetemen színészmesterséget oktattam, úgy éreztem, hogy az én helyem éppúgy a színpad, mint a színpadot kívülről megfigyelő külső szemlélő pozíciója; részt akarok venni a színjátszásban, de a folyamat elemzésében is, s mélységében megérteni, hogy mi a folyamat lényege. Ez volt az út, amely a rendezés felé vitt. Úgy éreztem, hogy ha igazi, kézzel fogható eredményeket szeretnénk elérni, abban kell segíteni a színészeknek, hogy rávezetjük őket arra, hogy az organikus impulzusokat kövessék a színjátszásban, mert akkor tudnak igazán hitelesek lenni. Ha egy rendező képes valódi érzelmek, valós helyzetek átadására inspirálni a színészeit, akkor olyan színházi élményt adunk át, amely minden egyes nézőt megérint. A rendezési koncepciók, nem pedig az én gondolkodásom kell, hogy ténylegesen irányítsák az adott színházi darabot. Az olyan rendezői utasítások híve vagyok, amelyek a valódi szerzőket: az írókat, az irodalmat, a zenét és mindenekelőtt a színészeket szolgálják.

Mostani rendezése, a Jézus Krisztus Szupersztár. Mi az aktualitása a darab választásnak?

Ez egy csodálatos alkotás, igazi remekmű. A történetet természetesen mindenki ismeri, de ebben a színházi gyöngyszemben a minden idők legnagyobb hőséről szóló történetet bátran, modern hangvételben és igazán inspirálóan tárják a nézők elé. Fantasztikus számok hangzanak el benne, melyek a színész/énekes kollégáimat komoly kihívás elé állítják, ugyanakkor nagyszerű szerzeményeknek is tartják őket. Mindenki imádja szerepét! Én személy szerint a munka minden pillanatát élveztem, és minden egyes próba érzelmi utazás volt számunkra.

Milyen előnyei, illetve hátrányai voltak annak, hogy saját társulatában rendezte meg ezt a népszerű előadást? Ráadásul angol nyelven.

Az volt az előnye, hogy egy ilyen világhírű slágert a mi színpadunkon, a zágrábi Komedija Színházban állíthattunk színpadra. Mindig is tudtam, hogy kiváló színészeink/énekeseink vannak hozzá, így biztos voltam benne, hogy remek lesz a szereposztás. Ezt a darabot itthon színpadra állítani egyrészt nagy büszkeséggel tölti el az embert, ugyanakkor óriási kihívást jelent.

Hátrányaként talán annyit mondhatnék el, hogy arányaiban elég kicsi a színpadunk egy ilyen nagyszabású produkcióhoz, de az előadás és annak sikere bizonyítja, hogy kisebb csodára voltunk képesek.

Egy pillanatig sem jelentett problémát a kollégáimnak, hogy angolul kell elénekelniük számokat; szerintem sokkal jobban hangzik így, az eredeti szöveggel előadva. A történet az emberi civilizáció története, azt mindenki ismeri, de a dalok az eredeti nyelven szólnak jól igazán.

Milyen volt a darab fogadtatása otthon?

Nagy sikere volt! Minden egyes előadás telt ház előtt ment le. A 2018-as évadban, amikor az előadást bemutattuk, ez volt a leglátogatottabb előadás Zágrábban, bár a Komedija nézőtérének mérete kissé behatárolja a nézők számát. Ez egyike azon ritka produkcióknak, amelyek megváltoztatják mindazokat, akik a részesei lehetnek: engem, a színészeket és a közönséget is, akik a hatása alá kerülnek és velünk együtt élvezik az egészet.

A pécsi közönség nagy érdeklődéssel várja a májusi vendégjátékot a 10. Színházi Olimpia keretében. Milyen hozadéka lehet egy ilyen külföldi vendégjátéknak az előadás számára?

Komoly hozadéka lehet. Lehetőség nyílik arra, hogy a munkánkat új közönségnek mutassuk be, művészként megmutassuk magunkat a magyar színházlátogatóknak, de nemcsak magunkat, hanem a színházunkat, mint társulatot is. A meghívás egyúttal lehetőséget teremt a kollégákkal való találkozásra és eszmecserére. Ez az esemény a színház iránt érzett szenvedély ünnepe. Nagyon örülünk, hogy ilyen ritka lehetőséghez jutottunk, és óriási megtiszteltetés a számunkra, hogy itt lehetünk.   

Az előadás a 10. Színházi Olimpia keretében kerül bemutatásra a Pécsi Nemzeti Színházban 2023. május 24-én 19.00 órakor

Galéria