N. Szabó S. Terem

N. Szabó Sándor (1944-2011)
1964-ben kezdte pályafutását a Szegedi Nemzeti Színházban. Az első tíz évben Szegeden, Szolnokon és a Déryné Színházban játszott. 1973 óta tagja a Pécsi Nemzeti Színháznak.

A közel négy évtized alatt Pécsett a színpadi szerepek egész sorát játszotta. Valamennyi műfajban – mind a drámai (prózai), mind a zenés szerepekben egyaránt  otthon érzte magát, kiválóan énekelt és táncolt. Bóni gróftól a Hamlet Claudiusáig, a Cabaret Konferansziéjától az Osztrigás Mici Petipontjáig,  a Ványa Bácsi Szerebjakov professzorától az Oliver Faginjéig, a Denevér Frosch-áig terjedt szerepeinek széles skálája, valamennyi sikeresen megformált szerepében  maradandót alkotott. Utolsó szerepe a Kopogós römi Weller Martinja.

Alakításait az ízlés, az író és a rendező elképzelésének megvalósítása jellemezte. Lelkiismeretesen és alázattal készült fel szerepeire, nagy segítségére volt fiatal és tapasztalt kollégáinak is.

Népszerű és kedvelt művésze volt  Pécs város közönségének. Csak  Pécsett  közel kétszáz  szerepet alakított, ám pályája során szerepeinek száma meghaladta a háromszázat! A város kulturális életének is aktív résztvevője volt, amiért neki ítélték Pécs Város Közművelődési díját. Több mint 25 éve vezették a Sziporka Gyermekszínházat feleségével Unger Pálmával és a színház gyakran növendékei közül választott gyermekszereplőket előadásaihoz. Színházi munkásságát Szendrő József-díjjal ismerte el a társulat titkos szavazással, majd a Pécsi Nemzeti Színház örökös tagjává választották.
2011. márciusban a Színházi Világnapon a MASZK és a kulturális tárca által alapított Gobbi Hilda-életműdíjat vehette át.

Technika

N. Szabó S. Terem

Jegyvásárlás

N. Szabó S. Terem

N. Szabó S. Terem

Jegyvásárlás

N. Szabó S. Terem

Jegyvásárlás

N. Szabó S. Terem Zártkörű előadás

Bérletkereső

Hírlevél

Értesüljön elsőként információinkról! Iratkozzon fel hírlevelünkre!