Díjazottaink a Nemzeti Ünnepen

Tresz Zsuzsanna Jászai Mari-díjban, Molnár Zsolt pedig Harangozó Gyula-díjban részesült.

Díjazottaink a Nemzeti Ünnepen
2017. március 14-én Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, valamint Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár nemzeti ünnepünk alkalmából állami művészeti díjakat adott át.
 
Tresz Zsuzsanna,  a Pécsi Nemzeti Színház díszlet- és jelmeztervezője, kiemelkedő szakmai tevékenysége elismeréseként Jászai Mari-díjat, Molnár Zsolt, a Pécsi Balett magántáncosa a táncművészet területén végzett kiemelkedő előadói tevékenysége elismeréseként Harangozó Gyula-díjat vehetett át.
 
A pécsi születésű Tresz Zsuzsanna a Pécsi Művészeti Gimnáziumban tanult kerámiát és plasztikát, s már fiatal korában kapcsolatba került a színjátszással, tagja volt a helyi kísérleti színháznak és a város amatőr színtársulatának. Szakmai gyakorlatát a híres pécsi Zsolnay gyárban végezte, Fürtös György vezetése mellett, ám egy pillanatig sem volt kérdés, hogy a színház közelében a helye, hamarosan a Pécsi Bóbita Bábszínházban tervező-kivitelező és bábszínész lett. Ez utóbbi szakmát is elsajátította: 1985-ben letette a szakvizsgát. Két évvel később a Pécsi Nyári Színház, a Pécsi Egyetemi Színpad és a pécsi Kisszínház díszlet-jelmeztervezőjeként találkozhattunk a nevével. A színpadi produkciók mellett filmekben is dolgozott (Szamba, Szeressük egymást, gyerekek!).
A Pécsi Nemzeti Színházban a legutóbbi évadokban nevéhez fűződő munkák:
A vágy villamosa, Évek vándora, A kripli, Black Comedy (jelmeztervező), A kétarcú boszorkány, A sivatag hercege (jelmeztervező, díszlettervező) 
 
Molnár Zsolt a Pécsi Balett meghatározó egyénisége, kiemelkedő ifjú tehetsége. 2006-ban a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola táncművészeti tagozatának elvégzése után azonnal felvételt nyert a Pécsi Balett társulatába. Tehetsége, a hivatása iránti alázata már diákévei alatt megmutatkozott. Pályájának második évadától szólista szerepeket táncol, 2009 óta a Pécsi Balett magántáncosa. Folyamatos fejlődő készsége, tudatossága, művészi érzékenysége, különleges előadóművészi tehetsége, színészi képessége, a társulat és az együttessel dolgozó koreográfusok elismerését egyaránt kivívták. Kiváló stílusérzékű, kifogástalan technikai tudású táncművész. Inspirálja az alkotókat, a rábízott feladatokat maximális minőségben oldja meg. 
Molnár Zsolt kiemelkedő munkájának elismeréseként 2012-ben elnyerte Az évad legjobb férfi táncművésze-díjat. Kreativitása, alkotói érzékenysége és tehetsége egyre komolyabban megmutatkozik, koreográfusként is nagy jövő előtt áll.
Az utóbbi időszak főbb szerepei: McMurphy (Száll a kakukk fészkére), Don José (Carmen), Morgó (Hófehérke és a hét törpe), Otello, Istenúrfi (Faust, az elkárhozott), Üzletember (A kis herceg), Hermész (Orfeusz és Euridiké)
Koreográfiái: Tűzmadár-szvit (2016), Táncszvit (2017)
 
A díjazottaknak szívből gratulál a Pécsi Nemzeti Színház társulata.

Bérletkereső

Hírlevél

Értesüljön elsőként információinkról! Iratkozzon fel hírlevelünkre!