Józsa Richárd az útkereső

Fülöp Zoltán beszélgetett Józsa Richárd Szendrő-díjas színművésszel

Forrás: bama.hu

Józsa Richárd az útkereső
Józsa Richárd akció közben Ütegként A padlásban
Fotó: Körtvélyesi László
 
Az útkeresés színesíti a hétköznapokat
2013. november 20. Fülöp Zoltán (Dunántúli Napló)
 
– Mindenekelőtt gratulálunk a Szendrő-díjhoz. Azt szokták mondani, hogy azok az elismerések a legértékesebbek, amelyeket a kollégáitól kap az ember.
 
– Nagyon fontos visszajelzés és megtiszteltetés számomra, hogy kollégáim idén engem tartottak erre érdemesnek. Ezt az elismerést szakmai szempontok figyelembevételével ítélik oda a színművészek, és ezzel az elmúlt időszak teljesítményét, a munkához való hozzáállást, a szakmai fejlődést honorálják. Ez megerősít abban, hogy a céljaim eléréséhez jó úton haladok. Azt is fontosnak tartom, hogy attól a közösségtől kaptam, ahol dolgozom, hiszen ez a díj a munka- és emberi kapcsolatokat is erősíti, és a színpadon is nagyon igaz az, hogy egyénként akkor tud valaki megfelelően teljesíteni, és akkor lehet sikeres, ha a körülötte levők támogatják és segítik.
 
– Sokat szerepel gyerekdarabokban. Más az ilyen munka?
 
– Szeretek gyerekdarabokban játszani, általában könnyen teremtek a fiatal nézőkkel kapcsolatot. Mégis a legnagyobb kihívás, hogy lekössük a figyelmüket. Minden közönség más és más, s a reakciók is erőteljesebbek. A felnőtt­közönségnek azonban sokkal mélyebben lehet és kell árnyalni az érzelmeket, bemutatni a különböző helyzeteken, szerepeken keresztül gondolatainkat, és ez más energiákat igénylő, összetettebb feladat. Számomra ez jelenti az igazi kihívást.
 
– Milyen új produkcióban láthatja legközelebb a közönség?
 
– Jelenleg az Ágacska próbafolyamata tart, Naszlady Éva rendezésében, december 6-án lesz a bemutató a kamaraszínházban. Január végén jön a nagyszínházunkban, Méhes László rendezésében a Bolha a fülben című vígjáték, amelyben már a felnőttközönséget fogom szórakoztatni, Romain Tournel szerepében.
 
– Van szerepálma?
 
– Talán a Peer Gynt, a figura folyamatos útkeresése miatt, mivel ez jellemző rám is. Az ember és környezete folyamatosan változik, ezek a változások jellemzik a munkám, hiszen egy-egy szerep megformálásához folyamatos megújulásra, ötletekre van szükség. Meg kell találni a választ arra, ki is vagyok én akkor, amikor egy karaktert kell megjeleníteni, hogyan lehet ezt a lehető legjobban bemutatni. Ez a folyamatosan változó közeg, az út keresése az, ami színessé teszi a mindennapjaimat.
 
Kerámiától indulva ért el végül a színpadig
 
Józsa Richárd 1984-ben született Várpalotán, s általános iskolába is ide járt. Székesfehérváron, a művészeti szakközépiskolában érettségizett, majd technikusi oklevelet szerzett kerámia szakon, 2002-ben. 2003-ban kezdte el a Kaposvári Egyetem rajz-vizuális kommunikáció tanári szakát, egy év múlva már színészképzésre járt ugyanitt. 2007-ben végzett, akkor szerződött a Pécsi Nemzeti Színházhoz. Több darabban is játszik, jelenleg például A dzsungel könyvében, A padlásban, az Óz, a nagy varázslóban és az Indul a bakterházban is látható.

Bérletkereső

Hírlevél

Értesüljön elsőként információinkról! Iratkozzon fel hírlevelünkre!